Ροδόπη: Ενθουσιασμένοι με τη στέβια δηλώνουν οι παραγωγοί

Συνολικά στην περιοχή καλλιεργούνται 150 στρέμματα από 24 καλλιεργητές με το ενδιαφέρον να είναι αυξητικό στους κόλπους των έμπειρων παραγωγών. Ηδη σε διάστημα μόλις τριών χρόνων προχώρησαν στην ίδρυση και λειτουργία συνεταιρισμού με την επωνυμία «Στέβια Θράκης».Ιδιαίτερο ρόλο στη «στροφή» που σημειώνεται διαδραματίζει το γεγονός ότι σε μια κοστοβόρα καλλιεργητική χρονιά (λόγω του υψηλού κόστους των αγροεφοδίων) η παραγωγή της στέβιας είναι απαλλαγμένη από την αγορά: φυτοφαρμάκων, σπόρων και υψηλής κατανάλωσης πετρελαίου.

«Το πότισμα γίνεται με σταγονίδια, οπότε λιγότερα καύσιμα. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φυτοφάρμακα. Και η προμήθεια των σπόρων γίνεται από την εταιρεία που μας στηρίζει» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο κος Μουλταζά Ταρκάν, μέλος του Συνεταιρισμού. Όπως είπε τη φετινή καλλιεργητική χρονιά η απόδοση ήταν εξαιρετική. Το πρώτο «κόψιμο» της σοδειάς απέδωσε επτακόσια (700) κιλά το στρέμμα και το δεύτερο εννιακόσια (900). Η συλλεχθείσα ποσότητα απορροφήθηκε από εταιρεία στη Λαμία με 4,50 ευρώ το κιλό (έναντι 3 ευρώ πέρσι). «Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε ο κος Μουλταζά.

Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών ήταν ακόμη μεγαλύτερο, ικανό να «καλύψει» 300 στρέμματα, ωστόσο, τα φυτά δεν επαρκούσαν (η σπορά είχε απόδοση 30%, όταν η αντίστοιχη διαδικασία του καπνού έχει 100%) με αποτέλεσμα να μείνει ανικανοποίητη η προσφορά τους να ασχοληθούν με τη νέα αυτή παραγωγή που φιλοδοξεί να έλξει το ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών που έχουν καλή γνώση του αντικειμένου (π.χ. σπορεία, φυτώρια, μεταφύτευση κ.α.)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος