Ροδόπη: Ένας ξέμπαρκος μάγειρας…

Επί 38 χρόνια έβαζε την κατσαρόλα στη φωτιά , άπλωνε τα υλικά του στον πάγκο της κουζίνας και δοκίμαζε τα μπαχαρικά του μαγειρεύοντας κάθε μέρα και μια διαφορετική συνταγή. Όχι σε μια συνηθισμένη κουζίνα,  αλλά  κουζίνα καραβιού, άλλοτε στα  ανοιχτά πελάγη και άλλοτε στους “θυμωμένους” ωκεανούς.

Ήταν νεαρό παιδί ακόμη, κάτοικος στην ορεινή Κάτω Βυρσίνη, όταν πήρε την απόφαση να μπαρκάρει. «Δεν φοβηθήκατε;» τον ρωτήσαμε για να τον ακούσουμε να απαντά «φοβόμουν» και να προσθέτει «ήταν όμως  κι άλλοι από το ορεινό χωριό μου, που είχαν μπαρκάρει πιο μπροστά».

Ροδόπη: Ένας ξέμπαρκος μάγειρας…
Μεμέτ Τσελεμπί συνταξιούχος μάγειρας σε καράβια

Κάπως έτσι μαγειρεύοντας για το πλήρωμα  ο Μεμέτ Τσελεμπί γύρισε όλο τον κόσμο. Θυμάται με νοσταλγία τόπους όπως: Η Σιγκαπούρη, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αμερική, αλλά και λιμάνια της Ευρώπης. « Πήγα παντού, γνώρισα ωραίους τόπους» σημειώνει.

Ξεκινώντας ως βοηθός δίπλα σε μάγειρα κατάφερε να σταθεί , με το πέρασμα του χρόνου, ισάξια στο πλευρό τους και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις αυξημένες, λόγω δουλειάς και καιρού, διατροφικές ανάγκες του πληρώματος.
Όσον αφορά στο καραβίσιο μενού: κρεατόσουπα, φασολάκια, αρακά, κοτόπουλο, πιλάφι, κεμπάπ , μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, γιουβέτσι εισπράττοντας θετικά σχόλια, αλλά και καμιά φορά και… παράπονα «υπήρχαν και τέτοια» λέει τώρα χαμογελώντας.
«Σας λείπουν τα μεγάλα ταξίδια;» ρωτήσαμε τον ξέμπαρκο πια μάγειρα «έρχονται ώρες ώρες που τα νοσταλγώ» απάντησε σημειώνοντας πως «έμεινα και τέσσερις μήνες συνέχεια μέσα στη θάλασσα χωρίς να πατήσω το πόδι μου στη στεριά».
Μαγείρευε για τριάντα άτομα και  παρά την κούραση που  ένιωθε  ήταν μεγάλη η χαρά του, καθώς ήταν για εκείνον… «μια μεγάλη οικογένεια»  και η  ικανοποίησή του ακόμη μεγαλύτερη, όταν έβλεπε τα πιάτα τους να αδειάζουν. Χωρίς να λείπουν και οι άσχημες στιγμές, αλλά ποια οικογένεια δεν τις έχει;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος