Ροδόπη: Ένας νέος γεωπόνος στο χωράφι του παππού (βίντεο)

Ο Αναστάσιος Κίτσος είναι “γεωπόνος, παραγωγός, μελισσοκόμος με ειδίκευση στη μελισσοκομία και σπουδές στο ΑΠΘ” με σκοπό, όπως μας είπε, να ασχοληθεί με την παραγωγή και όχι τόσο με το εμπόριο φαρμάκων. Τον συναντήσαμε στο χωράφι του παππού να επιβεβαιώνει στην πράξη τα λόγια του. Εκεί, μαζί με τον πατέρα του, φρόντιζαν τις ελιές, που τα τελευταία χρόνια έχουν φυτεύσει.

«Καλλιεργούσαμε βαμβάκι, με τον καιρό όμως το έδαφος δεν απέδιδε παραγωγή και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, κάναμε ανάλυση εδάφους και καταλήξαμε ότι το έδαφος είναι κατάλληλο για ελιές» δήλωσε ο κος Κίτσος.

Ροδόπη: Ένας νέος γεωπόνος στο χωράφι του παππού (βίντεο)«Τίποτα δεν είναι όπως τα βιβλία, όλα τα σπουδάζεις και όλα στην πράξη μαθαίνονται» ανέφερε ο νεαρός γεωπόνος και μίλησε για τις τρεις διαφορετικές ποικιλίες που έχει φυτεύσει: Ελιά Μαρώνειας, Ισπανικές, Μαυροελιά Σερρών. «Διαιρώντας το χωράφι στα τρία, κάνεις ένα πείραμα έτσι, βλέπεις ποια πηγαίνει καλά και αν κάποια δεν τα καταφέρνει την αντικαθιστάς με αυτή που αντέχει» μας είπε κάνοντας ένα διάλειμμα στη δουλειά του.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας παραγωγός σήμερα, έχει βγάλει και ο ίδιος τα πρώτα συμπεράσματα: «Το κόστος παραγωγής» είπε και εξήγησε: «Υψηλές τιμές: πετρελαίου, ρεύματος, βενζίνης, τα πάντα αυξάνονται» προσθέτοντας ως πρόβλημα και το γεγονός ότι: «Οι κυβερνήσεις οι σημερινές δεν στοχεύουν τόσο στον Πρωτογενή Τομέα».

«Τελικά, θα προτρέπατε τους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;» τον ρωτήσαμε πριν απομακρυνθούμε από τον φιλόξενο ελαιώνα για να τους αφήσουμε να συνεχίσουν, εκείνος και ο πατέρας του, τη ρίψη χαλκού, «Πάντα ναι!» είπε χαμογελώντας και πρόσθεσε «πάντα η γεωργία έχει κάτι να σου προσφέρει και σου μαθαίνει πράγματα γενικώς για τη ζωή, όχι μόνο για τη φύση της δουλειάς. Έχει να σου δώσει μαθήματα σαν άνθρωπο και όχι μόνο σαν παραγωγό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος