Ροδόπη: Ελληνικής παραγωγής όσπρια από το χωράφι στην κουζίνα της νοικοκυράς

Τα ελληνικής παραγωγής όσπρια επιστρέφουν και διεκδικούν δυναμικά το δικό τους χώρο στο τραπέζι της νοικοκυράς. Δεκάδες παραγωγοί, στη Ροδόπη, άτομα έμπειρα και καλοί γνώστες του αντικειμένου, αλλά και νεαρότερης ηλικίας φέρνουν ξανά στο προσκήνιο παραγωγές λησμονημένες για πολλά χρόνια.

Έτσι, καλλιέργειες σπαρμένες με φασόλια και ρεβίθια «συντρόφευαν» στα κτήματα της ΠΕ άλλες μεγαλύτερες και πιο δυναμικές όπως τα βαμβάκια, τα καλαμπόκια, τους ηλίανθους κ.α.

«Εδώ και οκτώ χρόνια παράγω μόνος μου και όσπρια» δήλωσε στο www.ertnews.gr ο κος Α.Χ. από τη Σαλμώνη Ροδόπης σημειώνοντας ότι στον ίδιο οικισμό υπάρχει και ένας ακόμη παραγωγός οσπρίων. «Σε κάθε οικισμό της Ροδόπης θα υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που ασχολούνται με την παραγωγή οσπρίων, αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν ξεχασμένο. Ενώ πριν σαράντα χρόνια ήταν κανόνας για όλους τους παραγωγούς της περιοχής». Σημαντικό ρόλο στην επανάκαμψη αυτών των καλλιεργειών έχουν και τα προγράμματα νέων αγροτών. Έτσι, κοντά στους παραδοσιακούς γνώστες, βρέθηκαν και νέοι παραγωγοί.
«Είναι καλλιέργειες απαλλαγμένες από το κόστος, όπως αυτό για την αγορά των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων» δήλωσε και εξήγησε ότι με τις τιμές των αγροεφοδίων στο διπλάσιο, όπως σε πολλές περιπτώσεις ήταν φέτος, η επιλογή αυτής της καλλιέργειας ήταν μια «ανάσα». Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα που την καθιστά δύσκολη ως επιλογή είναι η απαίτηση των πολλών εργατικών χεριών. «Για κοιτάξτε χέρια» λέει άλλος ,παραγωγός , ο κος Π.Φ. από την Αρίσβη και σημειώνει ότι η πώληση – προώθηση γίνεται πάντα από τους ίδιους για να πετύχουν έτσι και μεγαλύτερο κέρδος.
Όσον αφορά στην απόδοση; «Εκατό (100) έως διακόσια πενήντα (250) κιλά το στρέμμα. Εξαρτάται από τη γη, τις καιρικές συνθήκες, τη φροντίδα.» απαντά. Με την αποδοχή που έχουν από τον κόσμο – το καταναλωτικό κοινό – να τους δίνει νέα ώθηση. Και οι τιμές που φέτος τους περιμένουν; Τα φασόλια 4 ευρώ, τα ρεβίθια 3.5, τα μπαρμπούνια 4 , τα φασόλια γίγαντες 6 , τα ψηλά φασόλια 3 , το πλιγούρι 3,5. «Ικανοποιημένοι από τη ζήτηση;» Ρωτάμε για να καταγράψουμε το θετικό τους νεύμα με την κίνηση του κεφαλιού βλέποντας πως σε κάθε τους προσπάθεια πώλησης τα όσπρια ελληνικής παραγωγής να γίνονται ανάρπαστα.
φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος