Ροδόπη: Έκλεψαν όπως το έθιμο προστάζει

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα παλικάρια του χωριού των Προσκυνητών Ροδόπης θυμήθηκαν το έθιμο που γινόταν την πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, παραμονή των Αγίων Θεοδώρων και “έκλεψαν”, όπως η παράδοση προστάζει: αγροτικά μηχανήματα, πόρτες, καρότσες και ό,τι άλλο βρήκαν στις αυλές των συγχωριανών τους. Τα “κλοπιμαία τους” τα συγκέντρωσαν όλα στην πλατεία του χωριού…

“Το έθιμο αυτό έχει ρίζες από την Ανατολική Θράκη” αναφέρει η Αγγελική Χαριοπολίτου και εξηγεί ότι “Το βράδυ της Παρασκευής οι νέοι γυρνούσαν όλο το χωριό και έκλεβαν τα κάρα από τα σπίτια που είχαν ελεύθερα κορίτσια για παντρειά. Εκτός από κάρα έπαιρναν και γεωργικά μηχανήματα, αντικείμενα, ακόμη και πόρτες, γλάστρες κ.α.”

Ροδόπη: Έκλεψαν όπως το έθιμο προστάζειΣύμφωνα με την ίδια “Κάποιοι οικογενειάρχες δεν κοιμόντουσαν εκείνο το βράδυ αλλά ξαγρυπνούσαν, έτσι ώστε όταν έρθουν τα παλικάρια, να τα τρομάξουν και να μην προσπαθήσουν να τους κλέψουνε. Άλλοι πάλι παραφυλούσαν στις αυλές και τις αποθήκες, φωνάζοντας και πετώντας πέτρες και ξύλα. Αυτούς, οι νέοι, τους άφηναν για το τέλος, τα ξημερώματα, μήπως τυχόν είχαν αποκοιμηθεί για να είναι πιο εύκολο το κλέψιμο…”

Ροδόπη: Έκλεψαν όπως το έθιμο προστάζειΚαι το πρωί του Σαββάτου, της γιορτής των Αγίων Θεοδώρων, όλα αυτά τα κλεμμένα αντικείμενα ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία του χωριού. “Οι πατεράδες των κοριτσιών πήγαιναν στην πλατεία για να πάρουν τα δικά τους πράγματα. Υπήρχαν κάποιοι όμως που πήγαιναν τα χαράματα για να μην τους δουν οι χωριανοί, γιατί το θεωρούσαν προσβολή” αναφέρει προσθέτοντας με νόημα και με χαμόγελα πως “από αυτό το έθιμο πολύ πιθανόν να προέκυπταν και κάποιοι γάμοι…”
Το ίδιο έθιμο απαντάται και στα χωριά της Ξυλαγανής και του Πόρτο Λάγους.
Φώτο: Αγγελική Χαριοπολίτου πηγή F/B

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος