Ροδόπη: Εκατό κοινωνικοί λειτουργοί στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας

Αύξηση των αναγκών στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας καταγράφουν οι εκατό (100) κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στην περιοχή της Ροδόπης. Οι εξήντα από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο της παιδείας και οι σαράντα σε προγράμματα και δομές των δήμων, της πρόνοιας, του νοσοκομείου και των κέντρων κοινότητας.

Όπως τονίζουν μιλώντας στο www.ertnews.gr κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στο χώρο από το 2002 «τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι ανάγκες» λόγω και του μεταναστευτικού, των δομών που δημιουργήθηκαν για την υποδοχή και την προσαρμογή προσφύγων και μεταναστών.

Εστιάζοντας στο δίπολο σχολείο –τοπική κοινωνία σημειώνουν πως «είναι αυξημένες πια οι ανάγκες που υπάρχουν καθώς οι δύο αυτοί χώροι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία». Σύμφωνα με επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς της Ροδόπης έχουν αυξηθεί τα περιστατικά μπούλινγκ, των απειλών στο διαδίκτυο, των μαθησιακών δυσκολιών, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται η στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν κάποιο μαθησιακό πρόβλημα, αλλά και των γονιών τους.

Παράλληλα, καταγράφουν στη Ροδόπη αυξημένα περιστατικά εγκατάλειψης ηλικιωμένων, αλλά και περιστατικά με θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τους ίδιους η ανάγκη παροχής υλικής βοήθειας έχει αυξηθεί, ομοίως και οι αγχώδεις διαταραχές, όπως επίσης και η εξάρτηση των νέων από το διαδίκτυο.

Όπως σημειώνουν με προβληματισμό στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα της έλλειψης πολλών δομών και κοινωνικών υποδομών, ώστε: Όταν αποφασίζεται από τους ίδιους μια κάθετη παρέμβαση σε μια οικογένεια και προτείνετε ως λύση μια ριζοσπαστική απόφαση, να υπάρχουν δηλαδή δομές, που να μπορούν να στηρίξουν την υλοποίησή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος