Ροδόπη: Εγκαταλείπουν τα προάστια κι επιστρέφουν στην πόλη λόγω της ενεργειακής κρίσης

Εγκαταλείπουν τα προάστια και επιστρέφουν στην πόλη. Μπορεί πριν μια δεκαετία μια μονοκατοικία εκτός πόλης να φάνταζε ιδανική επιλογή και να την επέλεγαν πολλοί σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω της ενεργειακής κρίσης ακολουθούν αντίστροφη πορεία, ξενοικιάζουν, θωρακίζουν ή ακόμη και πουλούν αναζητώντας διαμερίσματα εντός πόλης.

Κάτοικοι στο Ροδίτη, στην Καρυδιά, στο Κόσμιο θέλοντας να απαλλαγούν από το κόστος των μετακινήσεων τους από και προς την πόλη, αλλά και από το διπλάσιο τουλάχιστον έξοδο της θέρμανσης επιλέγουν την επιστροφή στο άστυ.

Μιλώντας σήμερα 2-12-2022 στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυδιάς, ο κος Αθανασιάδης σημείωσε ότι ήδη η Κοινότητά του είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται. «Από τους 353 κατοίκους πριν δέκα (10) χρόνια (απογραφή 2011 ) «πέσαμε» στους 311 (απογραφή 2021)» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η φθίνουσα πορεία του πληθυσμού προβληματίζει, ωστόσο, εξηγείται: «Η συντήρηση μιας μονοκατοικίας απαιτεί περισσότερα έξοδα σε σχέση με ένα διαμέρισμα».

Το παράδειγμα της Καρυδιάς είναι χαρακτηριστικό, καθώς ήταν από τους λίγους οικισμούς που ο πληθυσμός σημείωνε αύξηση με κατοίκους εντός πόλης να επιλέγουν να χτίσουν εκεί ή να αγοράσουν και να αναπαλαιώσουν ένα παλιό. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για περικοπές κι αυτό το αλλάζει.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αυτό το σκηνικό ήταν γνώριμο στους γύρω οικισμούς της Ροδόπης, στους πιο απομακρυσμένους, αλλά και στους πεδινούς. Τα τελευταία χρόνια συντροφεύει και την εικόνα των προαστίων της Κομοτηνής, των πολύ κοντινών οικισμών, που άλλοτε φάνταζαν ιδανικοί για μόνιμη οικογενειακή εγκατάσταση γνωρίζοντας έτσι υψηλούς δείκτες ανοικοδόμησης, επεκτάσεις λόγω των ανεγέρσεων νεόδμητων κατοικιών, αλλά και εκτοξεύεις στις τιμές των προς πώληση οικοπέδων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος