Ροδόπη: Διαδρομές στα μονοπάτια του Παπικίου Όρους

Με το κόστος του εισιτηρίου στην τσέπη, γυαλιά ηλίου, καπέλο και φορώντας αθλητικά παπούτσια είναι έτοιμοι για τις δικές τους: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου, στις έξι το απόγευμα θα ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία. Μια πανελλήνια εκστρατεία που ήδη, από το 2012, έχει στόχο την εξωστρέφεια των Εφορειών Αρχαιοτήτων, το να προσελκύσουν επισκέπτες σε χώρους πολιτισμού, να βγούνε στη Φύση και να γνωρίσουν τόσο το πολιτισμικό, όσο και το φυσικό περιβάλλον του κάθε τόπου.

Ροδόπη: Διαδρομές στα μονοπάτια του Παπικίου Όρους

«Εμείς σαν Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχουμε για πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη δράση, κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με διαφορετικό φορέα, φέτος έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών και επιλέξαμε να βγούμε βόλτα στο Παπίκιο Όρος» δήλωσε η αρχαιολόγος Νάγια Δαλακούρα και σημείωσε ότι η πρώτη στάση θα είναι το σύγχρονο Μοναστήρι.

«Πέρα από την εξαιρετική ομορφιά και τον περιβαλλοντικό πλούτο που έχει είναι ένα από τα σπουδαιότερα μοναστηριακά βυζαντινά κέντρα των Βαλκανίων» είπε και σημείωσε, «οπότε, έχοντας αυτό ως δεδομένο, αύριο 26 Μαΐου, το απόγευμα, όσοι έχουν διάθεση να ακούσουν, γι αυτή την πολύ σημαντική Μοναστηριακή Πολιτεία θα συναντηθούν πάνω στο σύγχρονο Μοναστήρι του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη και θα πραγματοποιηθεί εκεί μια ξενάγηση και ένας διαφορετικός περίπατος».

«Η πρώτη στάση θα είναι το Μοναστήρι και από εκεί, μέσα από το χωματόδρομο του Παπικίου – πρέπει να πούμε ότι είναι κακοτράχαλος ο δρόμος- και γι’ αυτό όσοι δεν έχουν όχημα ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δικό τους όχημα – θα υπάρχει και η πρόσβαση μέσω λεωφορείου. Οπότε, ορμώμενη από αυτό το σύγχρονο μοναστήρι θα επισκεφτούμε και τη Βυζαντινή Μονή του Λινού. Το Παπίκιο Όρος είναι ένα Μοναστηριακό Κέντρο το οποίο άκμασε το 12ο αιώνα και έχουμε την παρακμή του το 14ο αιώνα. Οπότε, σε αυτή την ξενάγηση θα μιλήσουμε γενικά για τον Μοναχισμό, για το Μοναχισμό του Παπικίου Όρους, για τις πηγές που έχουμε για το Παπίκιο, για τις ανασκαφικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως τη δεκαετία του 18ου αιώνα από τον Νικόλαο Ζήκο» είπε η κα Δαλακούρα και σημείωσε: «Θα τους δείξω εποπτικό υλικό και φωτογραφίες, κάποιες από αυτές θα είναι πρωτότυπες και θα βγουν στο φως για πρώτη φορά και θα έχουμε όλοι τη χαρά της επιτόπιας ξενάγησης και θέασης και γνωριμίας με αυτόν τον τόπο».

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο για το Παπίκιο, είναι δύσβατο και εν πολλοίς άγνωστο. «Είναι δύσβατο» είπε και εξήγησε «η πρόσβαση των ανθρώπων εκεί περιορισμένη, παρατηρώ πως είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον από οικογένειες, είναι κάτι που μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά στο Παπίκιο Όρος».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη δράση». Ξεχωρίζει όπως λέει τη Μεσαιωνική Γέφυρα του Κομψάτου, ένα σημείο που αγαπά και ανεπιφύλακτα το προτείνει για διαδρομές διαφυγής στη φύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος