Ροδόπη: Δέκα καλλιεργητές διασώζουν την πατάτα της ορεινής Μυρτίσκης

“Μάχη” με τα προβλήματα του τόπου τους δίνουν οι εναπομείναντες κάτοικοι της ορεινής Μυρτίσκης για να συνεχίσουν να μένουν  στην περιοχή και να καλλιεργούν τα χωράφιά τους. Συνδετικός κρίκος με αυτά η ονομαστή πατάτα. Η φημισμένη πατάτα της Μυρτίσκης που δεν αξιώθηκε να ονομαστεί ως «Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης», ωστόσο, που κατάφερε να έχει τους δικούς της φαν στις πιο απαιτητικές κουζίνες, νοικοκυρών, επαγγελματιών μαγείρων, ακόμη και ονομαστών chef της περιοχής.

Ροδόπη: Δέκα καλλιεργητές διασώζουν την πατάτα της ορεινής  ΜυρτίσκηςΟ κος Κεχαγιά Ορχάν σε υψόμετρο 460 μέτρων και άλλοι δέκα συγχωριανοί του, μια «ανάσα» από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι αυτοί που απέμειναν φέτος να καλλιεργούν το πιο φημισμένο προϊόν που παράγει ο τόπος τους μετά τον καπνό, την ορεινή πατάτα Μυρτίσκηs . Ένα προϊόν, που όμως λένε μπορεί να μαγειρευτεί με κάθε τρόπο αφήνοντας ικανοποιημένη κάθε νοικοκυρά.

Κι, όμως, η έλλειψη στήριξης, η έλλειψη καθοδήγησης και τα ελλιπή, χρόνο το χρόνο, εργατικά χέρια μαραζώνουν το σήμερα και ψαλιδίζουν το αύριο της καλλιέργειας. «Έφυγαν οι νέοι» δηλώνει ο κος Κεχαγιά Ορχάν ένας από τους δέκα όλο κι όλο παραγωγούς που έμειναν να ασχολούνται με την καλλιέργεια. Όπως λέει στο www.ertnews.gr στο χωριό έχουν απομείνει ενενήντα κάτοικοι,με τους πιο νέους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. «Βρίσκονται σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, όχι όμως στο χωριό τους». Έτσι, σε υψόμετρο 460 μέτρα, στα μικρά κτηματάκια δίπλα στις όχθες του ποταμού, που ρέει άλλοτε ορμητικά και άλλοτε ήρεμα, ξέπνοα, λόγω έλλειψης, όπως αυτές τις μέρες, άριστης εδαφολογικής σύνθεσης, καλλιεργούν φέτος την ντόπια ποικιλία και βλέπουν με ικανοποίηση, παρά τη ζέστη, να διατηρούνται ακόμη πράσινα τα φυτά. «Ένα νερό το χρειάζεται σίγουρα, ωστόσο, νερό δεν υπάρχει» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και περιγράφουν την αγωνία τους για το αν θα τα καταφέρουν ή όχι να βγάλουν ποσότητα τέτοια που θα καλύψει τα έξοδά τους.

Συνήθως, όπως λένε, το στρέμμα αποδίδει ένα (1) τόνο, από αυτή την ποσότητα καθαρά προς πώληση είναι τα 600 κιλά. Παραγωγή που την προωθούν οι ίδιοι από πόρτα σε πόρτα έχοντας πελάτες σε όλη τη Θράκη. «Θα βοηθούσε σίγουρα αν ήταν προϊόν ΠΟΠ, ωστόσο τέτοιες κινήσεις απαιτούν νέους ανθρώπους και οι νέοι στον τόπο μας λίγοι» δηλώνουν οι παραγωγοί που με τα δέκα στρέμματα πατάτας που καλλιεργούν στη Μυρτίσκη φιλοδοξούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους νιώθοντας πως με τον κόπο τους συμβάλουν στο να μην “χαθεί” μια παραδοσιακή ποικιλία, που είναι ταυτισμένη πια με την τοπική ιστορία του Πρωτογενή Τομέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος