Ροδόπη – Δ. Τσομπανίδης: Αναγκαία η στήριξη του έργου των Δασαρχείων

Την ανάγκη στήριξης των Δασαρχείων με επιπλέον πόρους ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν επιστημονικό προσωπικό και εργαζόμενοι τη συντήρηση και το άνοιγμα των δασικών δρόμων επεσήμανε ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος του δασαρχείου Κομοτηνής, Δημήτρης Τσομπανίδης, μιλώντας σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (5-8-2021), σημειώνοντας και την αναγκαιότητα ενίσχυσης αυτών των υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό, όπου απαιτείται.

Μεγάλες δασικές εκτάσεις της περιοχής καλούνται να τις διαχειριστούν με μόλις 40.000 ευρώ -πόροι που κατευθύνονται κυρίως στον καθαρισμό και τη διαπλάτυνση των δρόμων ώστε να είναι προσβάσιμοι κι ανοιχτοί στα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο κ. Τσομπανίδης σημείωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες κοπής και απομάκρυνσης δένδρων με στόχο την καλύτερη διαχείριση, εργασίες που ανατίθενται σε εργολαβίες και γίνονται υπό τη δική τους καθοδήγηση. Όπως ανέφερε, πολύτιμη είναι η βοήθεια των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, αλλά και των ορεσίβιων κατοίκων.

Αναφερόμενος στο δάσος της Νυμφαίας υποστήριξε πως η παρουσία των πολιτών το προστατεύει. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί όπως είπε στις αναδασωτέες εκτάσεις, αναφέροντας ως παραδείγματα το Παπίκιο Όρος, τις Σάπες και τη Μαρώνεια.
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσον αφορά τη ρίψη αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές π.χ. αναμμένα τσιγάρα, σκουπίδια κ.α. «Παρατηρώ ρεματιές κι απόκρημνες πλαγιές να έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την αξία της ατομικής ευθύνης και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει και στην προστασία του φυσικού πλούτου. “Όταν καίγεται ένα δάσος είναι σαν να χάνεται μια ζωή. Χρειάζεται δέκα λεπτά για να καεί και 50 χρόνια για να ξαναγίνει και όχι όπως ήταν πριν” ανάφερε στέλνοντας το μήνυμά του, εμφανώς προβληματισμένος και ανήσυχος για τις καμένες δασικές εκτάσεις και στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου, φωτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος