Ροδόπη- Δ. Θεμελίδης: Οι εργαστηριακοί και κλινικό-εργαστηριακοί ιατροί αντιδρούν στο Clawback

Για “εξαθλίωση” των εργαστηριακών και κλινικό-εργαστηριακών ιατρών έκανε λόγο ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Δημήτρης θεμελίδης μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (6-10-2021). «Η εfαρμογή του μέτρου του Clawback που ξεκίνησε από το 2013 και μετά και υπήρχε πιθανότητα να σταματήσει, αλλά τελικά πήρε παράταση μέχρι και το 2025, ψηφίστηκε τελευταία και βγήκε σε ΦΕΚ μας έχει φέρει όλους τους κλινικο-εργαστηριακούς σε εξουθένωση» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε «το θέμα είναι ότι μέχρι και το 2020 που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχουν βγει αυτόματες επιστροφές πληρώνουμε δόσεις από τα προηγούμενα χρόνια και τελείως ξαφνικά για πρώτη χρονιά φέτος, από το Μάιο του 2021 ξεκίνησε μια διαδικασία προείσπραξης του Clawback, οπότε μας κρατάνε και πιο μπροστά τις δόσεις από το 2020 και προείσπραξη του Clawback του 21 ανάλογα με το μήνα και τις δαπάνες που υπερβαίνει ο κάθε τομέας του Εργαστηρίου βγάζουν την υπέρβαση και το ποσοστό. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σε εμάς (στους μικροβιολόγους) το ποσοστό φτάνει μέχρι και το 40%».

Σύμφωνα με τον κο Δημήτρη Θεμελίδη, ταμία του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τους Μικροβιολόγους, αφορά και τους ακτινολόγους και όλους τους κλινικούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. «Εκείνοι έχουν και τις ιατρικές επισκέψεις, οπότε βγαίνει μια δαπάνη η οποία τελικά δεν σου αφήνει τίποτα το μήνα που αποζημιώνεται. Αφαιρούν όλα προκαταβολικά, θα γίνει μια εκκαθάριση στο τέλος του χρόνου και μπορεί να σου ζητήσουν και περισσότερα το να σου επιστρέψουν λίγο δύσκολο».

Ο κος Θεμελίδης έκανε λόγο για «Οικονομική εξαθλίωση» σημειώνοντας ότι « το Clawback μπήκε υποτίθεται για να βοηθήσουμε για την υπέρβαση των εξετάσεων. «Αν ήταν κλειδωμένο το σύστημα και δεν επέτρεπε στον κλινικό γιατρό να συνταγογραφεί κάθε δύο και τρεις μήνες τις ίδιες εξετάσεις χωρίς λόγο, υπερσυνταγογράφηση, θα υπήρχε και λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση. Ξεκίνησε το 2013 να εφαρμοστεί εφαρμόστηκε δύο μήνες, συνάντησε τις αντιδράσεις των κλινικών γιατρών και σταμάτησε». Επισημαίνοντας ότι «η τιμή αποζημίωσης δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπουν οι ασθενείς στο χαρτί είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 60% να μην σας πω παραπάνω».

Ήδη έχει αποφασιστεί πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Οκτωβρίου. «Με μια μέρα κλειστά δεν έρχεται αποτέλεσμα ή κλείνουμε μια εβδομάδα ή κόβουμε τη σύμβαση για να τους πιέσουμε για να μπορέσουν να λάβουν μέτρα γιατί έχουν βολευτεί στο Clawback. Να κλείσουμε τουλάχιστον μια εβδομάδα» σημείωσε ο κος Θεμελίδης.

Όσον αφορά στα Rapid test ο όγκος της δουλειάς είναι μεγάλος και η διατίμηση των δέκα ευρώ “δεν τους αφήνει περιθώρια κέρδους” όπως είπε «μας το έδωσαν ως μέτρο για να μας «κλείσουν τα μάτια» στο Clawback δυστυχώς» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος