Ροδόπη -Δ. Μπουρδούνης: Μικρό καλάθι για την απόδοση των βαμβακο – καλλιεργειών, ανησυχία για την υφαλμύρωση

«Μεγάλες προσδοκίες που διαψεύστηκαν». Έτσι περιγράφουν την προσπάθειά τους οι βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχή Φαναρίου, Αρωγής, Μέσης , Γλυφάδας και Πόρπης.

Παρά το γεγονός ότι τα χωράφια τους είναι ποτιστικά και η απόδοση της γης μεγάλη εκείνοι στέκουν προβληματισμένοι με την τιμή. «Τα εβδομήντα (0,70) λεπτά ανοιχτή τιμή δεν φτάνουν για την κάλυψη των καλλιεργητικών εξόδων» σημειώνουν στο www.ertnews.gr και προσθέτουν: «Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

Αναλυτικότερα, μιλώντας σήμερα 30-11-2022 στο www.ertnews.gr ο Πρόεδρος της ΤΚ, ο κος Δημήτρης Μπουρδούνης, σημείωσε, ότι οι αποδόσεις ήταν καλές. Κατά μέσο όρο, όπως είπε, η στρεμματική απόδοση ήταν τριακόσια (300) κιλά, ωστόσο, όσοι δεν είχαν κάνει προπωλήσεις σε καλύτερη τιμή είναι οι μέχρι στιγμής χαμένοι.

«Η κύρια καλλιέργεια είναι το βαμβάκι στην περιοχή» ανέφερε σημειώνοντας ότι το καλλιεργητικό κόστος που κλήθηκαν να καταβάλουν ήταν διπλάσιο σε σχέση με άλλες χρονιές. «Καύσιμα, ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα όλα αυξημένα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη πρόβλημα που το βλέπουν ήδη μπροστά τους είναι η υφαλμύρωση. «Οι καλλιέργειες που βάζουμε τώρα, βαμβάκι και σιτάρι δεν δείχνουν καμία ανοχή στο αλμυρό νερό, παλιότερα με τα ζαχαρότευλα ήταν διαφορετικά, δυστυχώς με το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης αυτή την επιλογή δεν την έχουμε» σημείωσε προσθέτοντας ότι γίνονται από την πλευρά των συναδέλφων του καλλιεργητών προσπάθειες επιλέγοντας για το πότισμα σταγονίδια.

«Δυστυχώς, άλλες επιλογές δεν έχουμε, οπότε με τα σταγονίδια προσπαθούμε να μην κάψουμε τα φυτά» ανέφερε ο κος Μπουρδούνης εμφανώς προβληματισμένος για την εκδήλωση του φαινομένου που “αγκαλιάζει” μια μεγάλη καλλιεργήσιμη περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος