Ροδόπη: Χρήση γης, αγροτικά επιμελητήρια και καλύτερη ενημέρωση – κατάρτιση ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τρία ζητήματα επαναφέρει στο τραπέζι ο κτηνοτροφικός κόσμος ζητώντας την άμεση ικανοποίησή τους και υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του κλάδου και τις ζωές των οικογενειών που στηρίζονται στη λειτουργία του.

Η επίλυση των αιτημάτων χρήσης γης, η ίδρυση και λειτουργία αγροτικών επιμελητηρίων και η εκπαίδευση ενημέρωση των εν ενεργεία κτηνοτρόφων σε όλα τα Νομοθετικά ζητήματα που απασχολούν – αφορούν το χώρο τους.

Όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr η συστηματική έλλειψη χρήσεων γης για παραγωγή τροφής τους δημιουργεί προσκόμματα στην όποια προσπάθεια κάνουν οι ίδιοι για τη μεταποίηση των προϊόντων τους. «Η Νομοθεσία έχει βάλει πολλά εμπόδια» λένε χαρακτηριστικά και σημειώνουν «ψαλιδίζονται έτσι οι δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους να μεταποιήσουν τα προϊόντα τους και να ενισχύσουν το εισόδημά τους δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να τα προμηθεύονται από τους ίδιους φθηνότερα».

Παράλληλα, επαναφέρουν το αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας Αγροτικών Επιμελητηρίων προσθέτοντας ότι «λείπει» η δική τους «φωνή» και η σωστή εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όπως και η εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών κτηνοτρόφων.

Κληθέντες να σχολιάσουν τις αυξήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως το τυρί – φέτα μιλούν για «αισχροκέρδεια του marketing» και υποστηρίζουν ότι η οικοτεχνία θα τους έδινε την ευκαιρία να προσφέρουν παραγόμενα προϊόντα από τους ίδιους σε φθηνότερες τιμές. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργούσε θετικά, όπως λένε, και η διοργάνωση και λειτουργία των «πράσινων αγορών».

Στέκονται για μια ακόμη φορά στις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, που οφείλεται όπως λένε στην ελλιπής παραγωγή σε σχέση με τις υπάρχουσες και σχολιάζουν τις αναφορές για την τιμή γάλακτος λέγοντας πως «φέτος πούλησαν 1.19 το πρόβειο γάλα» περιμένοντας « το 1,60 και 1,70 που ανακοινώθηκε».
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος