Ροδόπη: Χωρίς συγκοινωνία 1.200 κάτοικοι στον ορεινό Κέχρο

Στον Κέχρο της Ορεινής Ροδόπης ο χρόνος κυλά διαφορετικά το καλοκαίρι, πιο ράθυμα, πιο ήσυχα, με λιγότερες απαιτήσεις, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα και οι ανάγκες για τις 350 οικογένειες της περιοχής. «Ο κόσμος έχει φύγει, δεν είμαστε όπως παλιά» δηλώνει ο αντιδήμαρχος, ο κος Αλή. Στο δρόμο για το δημαρχείο στέκεται να μιλήσει στο ertnews.gr αγωνιώντας περισσότερο για το αύριο, όπως λέει, των μικρών οικισμών, μιας περισσότερο “ζωντανής” κάποτε πρώην Κοινότητας.

Ροδόπη: Χωρίς συγκοινωνία 1.200 κάτοικοι στον ορεινό ΚέχροΟικισμοί, όπως η Κερασιά, η Χλόη, το Χαμηλό, η Καμπή, ο Α και Β Κέχρος, τα Βούρλα, η Τσούκα, το Μοναστήρι, η Χαράδρα κ.α. που μένουν για τρεις μήνες το καλοκαίρι χωρίς αστική συγκοινωνία, χωρίς κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ, με μόνη δυνατότητα επαφής με το κέντρο με τα ΙΧ αυτοκίνητα. «Ευτυχώς η κάθε οικογένεια σχεδόν διαθέτει το δικό της αυτοκίνητο, όταν ανοίξουν τα σχολεία θα ανεβαίνει ξανά λεωφορείο για τους μαθητές δύο φορές την ημέρα», λέει ο Αντιδήμαρχος της περιοχής.

Παρήγορο σημείο η απουσία προβλήματος στην υδροδότηση. «Πόσιμο νερό δεν μας λείπει» προσθέτει και μιλά με ικανοποίηση για την νέα γεώτρηση στην Κερασιά που εφόσον χρειαστεί είναι έτοιμη να υδροδοτήσει την περιοχή.
Αίτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει η παρουσία ιατρικού κλιμακίου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα πραγματοποιείται μια επίσκεψη για συνταγογράφηση κάθε Παρασκευή. Απαραιτήτως, λένε οι κάτοικοι, θα πρέπει να επισκέπτεται ιατρός εκτός από την έδρα, τον Κέχρο και τη Χλόη γιατί υπάρχουν άνθρωποι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να κατέβουν σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία με μεγάλη ευκολία και για τον παραμικρό λόγο.
Ροδόπη: Χωρίς συγκοινωνία 1.200 κάτοικοι στον ορεινό ΚέχροΚάτοικοι 1.200, αριθμός που φυλλορροεί, άλλοτε κατεβαίνοντας οι νεότεροι σε ηλικία στην Κομοτηνή για να μείνουν και να εργαστούν στην πόλη και άλλοτε μεταναστεύοντας για εργασία στο εξωτερικό. Με την ίδια αγάπη κι αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν για την περιοχή τους.

Οι τελευταίοι στα ορεινά της Ροδόπης φυλάττουν τις δικές τους Θερμοπύλες, φροντίζοντας μπαξέδες, ζωντανά και καλλιέργειες, όπως ο παραδοσιακός καπνός ανατολικού τύπου Μπασμά. «Λίγοι, αλλά αγωνιστές», λέει ξανά ο Αντιδήμαρχος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος