Ροδόπη: Χάσανε το σκόρδο και παλεύουν με το βαμβάκι οι αγρότες της Ξυλαγανής

Χάσανε το σκόρδο και παλεύουν με το βαμβάκι οι Ξυλαγανιώτες της Ροδόπης. Κάνουν τον απολογισμό της καλλιεργητικής χρονιάς που ολοκληρώθηκε και σχεδιάζουν τη νέα, χωρίς να κρύβουν, ωστόσο, τον προβληματισμό τους.

Μιλώντας σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2022 στο www.ertnews.gr, τονίζουν ότι η μη σωστή άρδευση από τη μια και οι προσβολές των φυτών λόγω ιώσεων από την άλλη, τους στέρησαν τη δυνατότητα να συλλέξουν περισσότερα κιλά. Έτσι, με τριακόσια (300) κιλά το στρέμμα κατά μέσο όρο τα ποτιστικά τους χωράφια με δυσκολία, όπως λένε, καλύπτουν το φετινό καλλιεργητικό κόστος κι εξασφαλίζουν κέρδος.

«Είμαστε μέσα και ψάχνουμε τι να σπείρουμε τη νέα χρονιά;» σημειώνει στο www.ertnews.gr η κα Χρυσάνθη Μοντσάκη, αγρότισσα. Αναφερόμενη στη φετινή προσπάθεια, τόσο τη δική της, όσο και των υπολοίπων συναδέλφων της, τονίζει ότι το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, το μη κατάλληλο πότισμα, όταν και όσο το φυτό είχε ανάγκη (σε μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας), αλλά και η χαμηλή (για πολλούς) τιμή πώλησης προκάλεσε και προκαλεί «πονοκέφαλο» στους παραγωγούς.

«Όσοι κατάφεραν εγκαίρως να κλείσουν συμφωνία με ένα ευρώ ή 91 λεπτά το κιλό το βαμβάκι είναι τυχεροί, οι υπόλοιποι με 70 και 67 λεπτά δεν μπορούν ν α περιμένουν πολλά» δήλωσε κι ανέφερε ότι έτσι «με δυσκολία καλύπτεται κόστος και ανταμείβεται η φετινή προσπάθεια».

Το αδιέξοδο για τους αγρότες της περιοχής γίνεται μεγαλύτερο καθώς έχουν απολέσει άλλες επιλογές, όπως: η φημισμένη σκόρδο-παραγωγή της περιοχής. «Η ζήτηση ατόνησε, η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι και η πρόσφατη προσπάθεια του συνεταιρισμού της περιοχής για αναβίωση της «ναυάγησε».

Τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργείων τους, ωστόσο, γνωρίζουν καλά πως πρόκειται για εγχείρημα που γίνεται δυσκολότερο λόγω της έλλειψης καθοδήγησης από τη μια και το ουσιαστικότερο, λόγω της απουσίας νέων παραγωγών με ουσιαστική διάθεση ενασχόλησης με τη γη από την άλλη. “«Διώξαμε» τα παιδιά μας μακριά από τη γη για να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μας και το πληρώνουμε με την ερήμωση της υπαίθρου”, λένε οι ίδιοι οι αγρότες, μην κρύβοντας τον προβληματισμό τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος