Ροδόπη: Χαμηλές “πτήσεις” για εμπόρους κι επαγγελματίες στον Ίασμο

Ένα καλοκαίρι «κατώτερο των προσδοκιών» είναι το φετινό για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων στον Ίασμο της Ροδόπης.

Ροδόπη: Χαμηλές “πτήσεις” για εμπόρους κι  επαγγελματίες στον ΊασμοΚατεξοχήν εμπορικό κέντρο για δεκάδες οικισμούς γύρω -τριγύρω από τα παλιά χρόνια ο Ίασμος, μετά τις συνενώσεις στο χώρο της Τ.Α. , αποτέλεσε και διοικητικό κέντρο. Φιλοξενούσε  και φιλοξενεί  δεκάδες προσπάθειες ανθρώπων, επαγγελματίες, έμποροι, επιστήμονες, τεχνίτες, μαστό ρους κ.α. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα όποια βήματα πραγματοποιούνται με δυσκολία και τα επιχειρηματικά «ανοίγματα» σπανίζουν. Φέτος ειδικά οι πιο παλιοί, με την εμπειρία της χρόνιας ενασχόλησης , βλέπουν τις προσπάθειες των εμπόρων και των επαγγελματιών του τόπου να «χάνονται» στην “σκόνη” που σηκώνει το υψηλό κόστος της ενέργειας, των καυσίμων και των χαμηλών αναπτυξιακών «πτήσεων».
«Το φετινό καλοκαίρι είναι κατώτερο των προσδοκιών και οι τζίροι δυστυχώς δεν είναι οι αναμενόμενοι» δηλώνει στο Ertnews.gr ο κος Θανάσης Ρουσινόπουλος, επαγγελματίας στον οικισμό. Στη μέση δύο πόλεων πλήρωσε υψηλό μεταναστευτικό τίμημα λόγω αστυφιλίας και στην προσπάθεια του να ορθοποδήσει είδε ξανά τους κατοίκους του να μεταναστεύουν αυτή τη φορά σε άλλες χώρες.

Ροδόπη: Χαμηλές “πτήσεις” για εμπόρους κι  επαγγελματίες στον Ίασμο«Οι μετανάστες που επιστρέφουν για τις διακοπές τους στα πατρικά τους περιορίζουν τις αγορές τους στα τρόφιμα και στις εξόδους για φαγητό και cafe» δηλώνουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και της αναψυχής και παρατηρούν με προβληματισμό εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών τους φέτος να μην πραγματοποιούνται με την ίδια ένταση και συχνότητα, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι μια μεγάλη γκάμα επαγγελματιών μένει εκτός της αναμενόμενης κίνησης που προσδοκούσε ότι θα έχει αυτό το καλοκαίρι.

Μειωμένος ο τζίρος, «λειψά» και τα καθαρά κέρδη. Έτσι, δειλά και αριά και που επιχειρείται κάποιο καινούργιο επαγγελματικό βήμα. «Ανοίγουν ίσα – ίσα για αυτοαπασχόληση, συνήθως ταχυφαγία ή ψιλικατζίδικα ή επαγγελματικοί χώροι με ανταλλακτικά» σημειώνει ο κος Ρουσινόπουλος γνωρίζοντας πως προσπάθειες τέτοιες που αποτελούν «δοκιμές» πρώτα για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά στο αίτημα που θέτουν κάτοικοι της περιοχής; «Δημιουργία προϋποθέσεων για να μείνει ο κόσμος» λένε γνωρίζοντας πως, όπως για όλους τους τόπους, έτσι και για τον Ίασμο, η “ψυχή” του είναι οι άνθρωποι του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος