Ροδόπη – Χ. Μοντσάκη: Αδικαίωτος ο αγώνας της Ελληνίδας αγρότισσας

Μια ζωή μαζί. Σαράντα χρόνια με τον κύριο Νίκο στα χωράφια η κα Χρύσα Μοντσάκη, Ελληνίδα αγρότισσα από την Ξυλαγανή της Ροδόπης. Ένα καλοκαίρι με την τσάπα στο χέρι και την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της για τις καλλιέργειες, τις παραγωγές και το υψηλό κόστος των αγρο-εφοδίων.

«Ο αγρότης “σβήνει”, αν δεν του δώσουν λίγη σημασία πάει τέλειωσε» δήλωσε σήμερα (14-10-2022) στο www.ertnews.gr με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Ελληνίδας Αγρότισσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην Ελλάδα, οι 151.055 είναι γυναίκες.

Στα 56 της χρόνια η κα Χρύσα με μηνίσκο στα δύο γόνατα από την ορθοστασία και τα πήγαινε έλα στα χωράφια οδηγεί το αγροτικό όχημα κουβαλώντας λιπάσματα και σπόρους πάντα στο πλευρό του συζύγου της.

«Όταν παιδεύεται ο άνδρας μου, δεν μπορώ να καθίσω εγώ στο σπίτι άπραγη» σημειώνει και αναφερόμενη στη φετινή προσπάθεια προσθέτει «Φέτος με τον ηλιόσπορο που σ πήραμε το μόνο που καταφέραμε ήταν να ανταλλάξουμε τα λεφτά μας» προσθέτοντάς ότι το ίδιο θα κάνουν με το βαμβάκι πουλώντας το 74 λεπτά το κιλό. « Δεν προλάβαμε να κλείσουμε συμφωνία με ένα ευρώ. Η καλλιέργεια, πάλι λόγω του υψηλού κόστους, λιπασμάτων και φαρμάκων, δεν έγινε με τον τρόπο που θα έπρεπε» λέει και σπεύδει να σημειώσει «Δεν έχει μέλλον το επάγγελμά μας, αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο».

“Οι γυναίκες σπάνια βγαίνουν πια στο χωράφι” παρατηρούμε για να την ακούσουμε να απαντά: «Λόγω των μηχανημάτων» και να αναφέρει ένα παράδειγμα «πριν βγουν οι βαμβακο-συλλεκτικές μηχανές μαζεύαμε με τον άνδρα μου έξι (6) και οκτώ (8) τόνους βαμβάκι με το χέρι. Σήμερα κανείς δεν μαζεύει με το χέρι.».
Ελληνίδα αγρότισσα, επαγγελματίας στα χωράφια, αλλά και σύζυγος και μητέρα στο σπίτι. Η ίδια μητέρα δύο παιδιών 38 και 34 ετών σήμερα αγωνιά για την αποκατάστασή τους, επαγγελματική και οικογενειακή. «Η Ελληνίδα αγρότισσα πρέπει να ξέρει τα πάντα αλλά πολύ φοβάμαι ότι η πρόβλεψη για το μέλλον του επαγγέλματός μας δεν σκορπά αισιοδοξία» σημειώνει μην κρύβοντας την αγωνία της.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, σπεύδει να στείλει το μήνυμα της καλώντας και προτρέποντας τους αγρότες και τις αγρότισσες να συσπειρώνονται γύρω από τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. Και να παλεύουν στη γη τίμια με τον ιδρώτα τους, κι “ας μην έχουν ούτε μια καλοκαιρινή έξοδο” και “ας μην βλέπουν τη θάλασσα από κοντά έξι χρόνια τώρα” λόγω του αγώνα στο χωράφι. «Αγώνας», που για την Ελληνίδα αγρότισσα και τον Έλληνα αγρότη «μένει αδικαίωτος», όπως τονίζει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος