Ροδόπη – Χ. Χατζηπέμου: Το αιολικό πάρκο στον Κέχρο και η στάση του Τοπικού Συμβουλίου

Στην πρόσφατη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κέχρου του Δήμου Αρριανών με την οποία εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα κατά της δημιουργίας αιολικού πάρκου 44,8 ΜW στην περιοχή της και στη θέση Λόφος-Πουλιά από την εταιρεία E.S. ENERGY LTD αναφέρεται ο Π/Σ της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας αν.Μ.Θ.

Όπως σημειώνει το Τοπικό Συμβούλιο ήταν κατά επειδή: α) η εγκατάσταση του έργου στην παραπάνω περιοχή και η θέση χωροθέτησης των Α/Γ γίνεται σε σημεία πολύ κοντά σε οικισμούς της ΔΕ Κέχρου (Κέχρος, Κούνια, Χαμηλό), β) το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών στην περιοχή, με την προσπάθειά μας για την ανάπτυξη των ορεινών οικισμών στη βάση της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης και την προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής μας, γ) με την προτεινόμενη χωροθέτηση ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί το οικιστικό περιβάλλον μη βιώσιμο και να δυσχεράνει δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού από τον έντονο θόρυβο λειτουργίας των Α/Γ και δ) ακυρώνει συνολικά το αναπτυξιακό όραμά μας για την περιοχή και τον σχεδιασμό μας για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σπάνιας φυσικής ομορφιάς». Η παραπάνω απόφαση (με αριθμό 1/2021) συνυπογράφεται και από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Κέχρου Τσακήρ Φατήχ.

Ροδόπη – Χ. Χατζηπέμου: Το αιολικό πάρκο στον Κέχρο και η στάση του Τοπικού ΣυμβουλίουΩστόσο, όπως επισημαίνει ο κος Χατζηπέμου, στις 18.3.2021, παρά την παραπάνω απόφαση, ο Τσακήρ Φατήχ, ως Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κέχρου και ο αντιδήμαρχος ΔΕ Κέχρου του Δήμου Αρριανών Χασεκή Αλή υπέγραψαν με την εταιρεία E.S. ENERGY LTD συμφωνητικό συνεργασίας με το οποίο η τελευταία θα υλοποιήσει κατά την διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου τα παρακάτω: α) θα αξιοποιήσει τους κατοίκους της Κοινότητας και των γειτονικών κοινοτήτων για την κατασκευή του έργου, είτε με τα μηχανήματά τους, είτε στις εργασίες σκυροδέτησης και κατασκευής οπλισμού, είτε σε άλλες εργασίες όπου υπάρχει σχετική εξειδίκευση. Εάν δεν υπάρχουν κάτοικοι με σχετικό εξοπλισμό ή εξειδίκευση ή δεν επαρκούν για το έργο θα προσλαμβάνει από άλλες περιοχές, β) θα ασφαλτοστρώσει τμήματα δρόμων που θα υποδείξει η κοινότητα μέχρι μήκους 5 χλμ, γ) θα συντηρήσει το δρόμο ο οποίος ενώνει τον Κέχρο και την Τσούκα – τριγωνικές για τα νερά, 2-3 τεχνικά έργα απορροής ομβρίων και 3Α σε πλάτος 4 μέτρων, δ) θα προμηθεύσει στην κοινότητα ένα πολυμηχάνημα τύπου JCB για να το χρησιμοποιεί η κοινότητα είτε σε αποχιονισμούς, είτε σε άλλες εργασίες που μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια του έτους, ε) θα υλοποιήσει για λογαριασμό της κοινότητας άλλα μικρής έκτασης έργα που θα ζητηθούν από την κοινότητα κατά τη διάρκεια κατασκευής του αιολικού σταθμού, στ) έτοιμο σκυρόδεμα 100κμ, ζ) tablet για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου 50 τεμάχια, η) Η/Υ για την κοινότητα 2 τεμάχια και θ) μεταλλικό σκέπαστρο για το γήπεδο καλαθοσφαίρισης, διαστάσεις 30χ15».
«Και με τις ως άνω παροχές, το όραμα και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Κέχρου και για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σπάνιας φυσικής ομορφιάς… εξαντλήθηκε!» σχολιάζει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ροδόπης μην κρύβοντας τον προβληματισμό συνάμα και την απογοήτευσή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος