Ροδόπη: Αποκαλύπτει μυστικά η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Στρύμη

Ένα σημαντικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Στρύμη της Ροδόπης. Ένα δημιούργημα των ελληνιστικών χρόνων που “μαρτυρά” την παρουσία ιερού των ελληνιστικών χρόνων, δημιούργημα του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ. Ο εντοπισμός μέρους του τείχους του ιερού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός σύμφωνα με την υπεύθυνη αρχαιολόγο, την κα Μαρίνα Τασακλάκη.

Ροδόπη: Αποκαλύπτει μυστικά η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία ΣτρύμηΠαράλληλα, όπως δήλωσε στο www.ertnews.gr, ολοκληρώθηκε η πλήρης αποκάλυψη ενός ακόμη σπιτιού, του δεύτερου στην αρχαία πόλη, που η λειτουργία του «αγκάλιαζε» περιμετρικά την εσωτερική αυλή, τον ανδρώνα, και «απλώνονταν» διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα.

Πόλη του 4ου π. Χ. η αρχαία Στρύμη, με μια δραστηριότητα «απλωμένη» από τα Παγούρια έως τη Γλυφάδα, που για να αποκαλύψει τα μυστικά της στους σύγχρονους “επισκέπτες” θα πρέπει να συνεχιστούν οι ανασκαφικές προσπάθειες και η συστηματική μελέτη των πολύτιμων ευρημάτων.

Ήδη στο Φακό τούς βρίσκονται πολύτιμα αντικείμενα της περιόδου αυτής, όπως: νομίσματα, λυχνάρια, υφαντικά βάρη που θα αποκαλύψουν επίσης πολλά για τους κατόχους χρήστες, τον πολιτισμό και τις συνήθειές τους, για τις εργασίες, τα ταξίδια και τις μεταξύ τούς σχέσεις.

Ροδόπη: Αποκαλύπτει μυστικά η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία ΣτρύμηΗ φετινή τους παρουσία στο χώρο των ανασκαφών ήταν για δεύτερη χρονιά, μετά τη διετή διακοπή λόγω του κορονοϊού, μετά την πρώτη του 2019, κατά τη διάρκεια του 2ου Προγράμματος, που πήρε παράταση μέχρι το 2023. Είχε προηγηθεί η πρώτη περίοδος, το διάστημα 2013-2017.

Η προσπάθεια υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, με το Πανεπιστήμιο του Πέρινγκτον και συμμετέχουν φοιτητές από την Αμερική, τον Καναδά,τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Δ.Π.Θ.. Τριάντα συνολικά νέοι επιστήμονες υπό τις οδηγίες της διευθύντριας Δόμνας Τερζοπούλου και των συν-διευθυντών του Προγράμματος: Νεϊθαν Άριννγκτον και Μαρίνας Τασακλάκη, που σκύβουν ευλαβικά στη γη της Ροδόπης και εκείνη τούς αποκαλύπτει απλόχερα τα πολύτιμα μυστικά που κρατά αιώνες μέσα της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος