Ροδόπη: Αντιμέτωποι με τους λύκους και την ακρίβεια των ζωοτροφών οι κτηνοτρόφοι της Οργάνης

Αντιμέτωποι με τις επιθέσεις λύκων συνεχίζουν να είναι οι δεκατρείς κτηνοτρόφοι στα ορεινά της Οργάνης. Παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προστατέψουν τα κοπάδια τους συνεχίζουν να καταγράφουν σχεδόν καθημερινά απώλειες χωρίς στην ουσία οι ίδιοι να μπορούν να κάνουν κάτι.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε και σήμερα 4-11-2022 στο www.ertnews.gr ο κος Χ. Κελέσης, ορεσίβιος κτηνοτρόφος και ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε τακτά χρονικά διαστήματα χάνουν 3 με τα 4 ζωντανά μετά από κάθε έξοδο για βόσκηση. Επειδή φέτος το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ότι πέρσι με τις επιθέσεις να έχουν αυξηθεί, ζητούν να υπάρξουν καταγραφές των απωλειών και αποζημιώσεις.

Ροδόπη: Αντιμέτωποι με τους λύκους και την ακρίβεια των ζωοτροφών οι κτηνοτρόφοι της ΟργάνηςΣτον οικισμό της Οργάνης ελάχιστοι είναι αυτοί που εξακολουθούν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το μαράζωμα του κλάδου τους αποτυπώνεται και αριθμητικά, καθώς έχουν μείνει τα μισά κοπάδια σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια.

Οι μειωμένες επιδοτήσεις και εξισωτικές αποζημιώσεις δεν κάνουν ελκυστική την ενασχόληση

Ανασταλτικός παράγοντας για την ενασχόληση με το δύσκολο αντικείμενο είναι από τη μια η μείωση της ετήσιας επιδότησης σχεδόν στο μισό, ομοίως και στο 1/3 περίπου της εξισωτικής αποζημίωσης που δίνεται κάθε πέντε χρόνια. Σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των ζωοτροφών (8,5 ευρώ η μπάλα το τριφύλλι και 3,5 ευρώ η μπάλα το άχυρο) καθίσταται, όπως λένε, μη κερδοφόρα η ενασχόληση με την κτηνοτροφία.

Οι νέοι μεταναστεύουν οι κτηνοτρόφοι γηράσκουν

Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ότι ο κλάδος τους γηράσκει και ηλικιακά με τους νέους να εργάζονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού ( κυρίως Γερμανία και Ολλανδία).
Οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι της Οργάνης απευθύνουν έκκληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν το έργο τους και θα ενθαρρύνουν τη συνέχιση της ενασχόλησής τους δηλώνοντας ότι η αγορά του γάλακτος σε υψηλότερη τιμή φέτος από ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, όπως λένε, από τους δεκατρείς εναπομείναντες ζήτημα θα είναι αν θα παραμείνουν οι τρεις –τέσσερις ενεργοί κτηνοτρόφοι στο χώρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος