Ροδόπη: Ανάσα για τους παραδοσιακούς φούρνους το καλοκαίρι οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό

“Ανάσα ” από τους ντόπιους μετανάστες που επέστρεψαν για τις θερινές τους διακοπές πήραν οι μικροί παραδοσιακοί φούρνοι και οι αρτοπαρασκευαστές στους δήμους Σάπες και Αρριανών. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο εξωτερικό που γύρισαν για τις διακοπές τους στα χωριά και στις οικογένειές τους έδωσαν, όπως λένε, ιδιαίτερη πνοή στην περιοχή. Μαζί με τους χώρους εστίασης κι αναψυχής κινήθηκαν περισσότερο και τα αρτοποιεία της περιοχής που είδαν ζήτηση και κατανάλωση να επανακάμπτει τονώνοντας την προσπάθεια ιδιοκτητών και εργαζομένων.

«Σίγουρα ήταν καλύτερα από την προηγούμενη περίοδο, αλλά εξακολουθεί να είναι πεσμένη σε σχέση με πριν δέκα χρόνια» δήλωσε στο www.ertnews.gr εργαζόμενη σε παραδοσιακό φούρνο των Σαπών και σημείωσε ότι έλειψε και αυτό το καλοκαίρι από την περιοχή κάθε άλλη κίνηση, «ο τουρισμός σε άλλα σημεία της πατρίδας μας που είδαμε και φέτος να σημειώνεται στην περιοχή μας απουσιάζει» ανέφεραν σημειώνοντας πως έτσι είναι αναγκασμένοι να στηρίζονται πάντα στην ίδια πελατεία.

Ροδόπη: Ανάσα για τους παραδοσιακούς φούρνους το καλοκαίρι οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο εξωτερικόΠριν την οικονομική κρίση, όπως εξηγούν ιδιοκτήτες κι εργαζόμενοι, στο δικό τους χώρο, όπως και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, η κίνηση που σημειώνονταν ήταν μεγαλύτερη. Με την κρίση και τη μετανάστευση που ακολούθησε – φυγή των νέων κυρίως στο εξωτερικό- πολλά άλλαξαν. «Πριν φύγουν για τα χωράφια τους ή για εργασία σε οικοδομές κι εργοστάσια παλιότερα, πριν δεκαπέντε και είκοσι χρόνια περνούσαν πάντα και από το δικό μας φούρνο και από άλλους της περιοχής αγοράζοντας για το πρωινό ή το διάλειμμά τους, όταν χάθηκαν οι εργασίες αυτές, μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας έλειψαν και από εμάς οι πελάτες».
Παραδοσιακοί φούρνοι στην περιφέρεια της Ροδόπης με μια βάση ή και με πρατήρια και σε άλλα σημεία της, τροφοδοτούν καθημερινά σπίτια και επιχειρήσεις περνώντας και από το τελευταίο χωριό, την τελευταία γειτονιά. Αφουγκράζονται τους πολίτες και καταγράφουν πρώτοι σχόλια και εντυπώσεις: «Ο κόσμος λέει συνέχεια «δεν έχει δουλειά», «δεν έχει κόσμο», «ερήμωσε ο τόπος μας»» παρατηρεί στο www.ertnews.gr εργαζόμενη και σημειώνει ότι υπάρχει και μια συνήθεια, αλλά και μια απογοήτευση για την εικόνα των οικισμών τους σήμερα.
Πτώση στις πωλήσεις των παραδοσιακών περιφερειακών φούρνων υπήρξε και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Μένοντας στο σπίτι περισσότερες ώρες οι κάτοικοι της περιοχής ασχολήθηκαν με την παρασκευή ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, συνήθεια που τους έμεινε και με την επιστροφή στην κανονικότητα» εξηγεί εργαζόμενη. Χωρίς και η ίδια και οι ιδιοκτήτες κυρίως της επιχείρησης να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και των πρώτων υλών που προμηθεύονται.

Όσον αφορά στην είσοδο νέων στο χώρο τους; «Δεν σημειώνονται εγχειρήματα καινούργια στο δικό μας χώρο» παρατηρούν και προσθέτουν «δεν λείπουν, όμως, καινούργιες προσπάθειες στο χώρο της εστίασης, της αναψυχής, τρεις τέτοιες είχαμε στις Σάπες την τελευταία περίοδο» λένε και συμπεραίνουν «Ίσως το αντικείμενο που είναι δύσκολο να τους αποτρέπει» γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη είναι η καθημερινή παρασκευή και διάθεση του ψωμιού και πόσο ικανοποίηση προκαλεί η εμπιστοσύνη και ο καλός λόγος του κάθε πελάτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος