Ροδόπη: Αναγκαίος ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Λίσσου, των παραποτάμων του και των ρεμάτων

Αναγκαίος κρίνεται ο καθαρισμός, η κοπή και η απομάκρυνση της βλάστησης κατά μήκος του Λίσσου ποταμού και των παραποτάμων του. Ομοίως ο καθαρισμός ρεμάτων, οι ενισχύσεις και οι συντηρήσεις των αναχωμάτων, όπου έχουν υποστεί φθορές.

Αλλά και οι βελτιώσεις σε τυχόν τεχνικά έργα που δεν λειτουργούν σωστά, όπως στην περιοχή της ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Αυτό αποκάλυψε η σημερινή (23-11-2022) πρώτη έντονη βροχόπτωση στη Ροδόπη, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο της επανάληψης πλημμυρικών φαινομένων όμοιων με αυτά του 2021.

Ροδόπη: Αναγκαίος ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Λίσσου, των παραποτάμων του και των ρεμάτωνΓια τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται και την αποφυγή επανάληψης πλημμυρικών φαινομένων όμοιων με αυτών που το 2021 ταλαιπώρησαν την περιοχή πλημμυρίζοντας εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργίσιμης γης, ξεκίνησε ήδη από την Επιτελική Διεύθυνση Τεχνικών Έργων συνολική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο από τώρα και θα εμπλουτιστεί από τις παρατηρήσεις των τοπικών αρχών. Η ολοκλήρωση της θα σημάνει την έναρξη εκπόνησης μελέτης, η ολοκλήρωση της οποίας απαιτεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

«Ο προσδιορισμός των σημείων ξεκινά τώρα» δήλωσε www.ertnews.gr η κα Μαρία Χαμητίδου σημειώνοντας πως πρόκειται για τα εξής σημεία: για το Λίσσο ποταμό, από το Μίστακα μέχρι και το παροχετευτικό φράγμα, της γέφυρας της Εγνατίας Οδού. Για τον Μακροπόταμο (παραπόταμο του Λίσσου), ένα χιλιόμετρο από την Βραγιά μέχρι την συμβολή των ποταμών. Από την περιοχή της ΒΙΠΕ, το σημείο της Τάφρου μέχρι την Κρωβύλη. Ο χείμαρος στον οικισμό Αμαράντων, ένα τμήμα του ποταμού στο ύψος του Μαυροματίου κ.ο.κ. Με την καταγραφή σημείου προς σημείου που χρήζει παρέμβασης θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση, η διευθέτηση και η επισήμανση των υφιστάμενων τεχνικών έργων που δεν επαρκούν, θα αναδειχθεί δηλαδή ποιο θα είναι το αντικείμενο της μελέτης που θα ακολουθήσει.

«Θα γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και ο εντοπισμός των τοπικών προβλημάτων» σημείωσε η κα Χαμητίδου επισημαίνοντας ότι για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια οι παρεμβάσεις των υπευθύνων, καθαρισμοί, κοπές βλάστησης , ενισχύσεις αναχωμάτων θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος