Ροδόπη: Αναγκαία η συντήρηση των seatrac για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα

Η αρχική απορία στη θέαση τους, τις πρώτες ημέρες εγκατάστασης και λειτουργίας συνοδεύτηκε με μια δόση αμηχανίας όταν οι πολλοί έγιναν μάρτυρες χρήσης τους από τους -όχι και τόσο- λίγους που τα είχαν ανάγκη. Έκτοτε κύλησε τόσο θαλασσινό νερό, όσο χρειάστηκε η εξοικείωση μαζί τους. Ο λόγος για τα seatrac που έγιναν πια «μέρος» της παραλιακής ζώνης της Ροδόπης και της Ξάνθης μαζί με τους απαραίτητους πλαστικούς διαδρόμους πάνω στην αμμουδιά για τη διευκόλυνση της κίνησης των τροχήλατων αμαξιδίων, το ντους και το wc επίσης για ΑμεΑ.

Ροδόπη: Αναγκαία η συντήρηση των seatrac για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα
seatrac στην Αρωγή

180 παραλίες με SEATRAC
Σε όλη τη χώρα απαντώνται σε 180 διαφορετικά σημεία. Στη Ροδόπη σε τέσσερα, σε Μαρώνεια, Μέση, Φανάρι και Αρωγή δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα αυτόνομα, χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια τρίτων και το σημαντικότερο χωρίς να στερούνται την απόλαυση της θάλασσας.

Παρόμοιες προσπάθειες βελτίωσης πρόσβασης σε παραλίες για τα ΑμεΑ και τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και στους δήμους της Ξάνθης σε εξέλιξη, τόσο στο Δήμο Αβδήρων με την τοποθέτηση μηχανισμού στην περιοχή του Λευκίππου, όσο και στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Τοπείρου.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια αυξημένη τοποθέτηση μηχανισμών πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες της χώρας. Αποτέλεσμα της προσπάθειας του τοπικού αναπηρικού κινήματος , αλλά και του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που είχε προκηρυχθεί το 2018 και στο οποίο ανταποκρίθηκαν 80 δήμοι σε όλη τη χώρα» δηλώνει στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης και σημειώνει ότι εκτός από την τοποθέτηση και λειτουργία πολύ σημαντική είναι και η συντήρηση αυτών των μηχανισμών. «Συνήθως οι μηχανισμοί που τοποθετούνται δεν συντηρούνται» τονίζει με προβληματισμό επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η σωστή οργάνωση και του πέριξ χώρου με όλες τις απαραίτητες υποδομές: Αποδυτήρια, προσβάσιμες τουαλέτες, ντουζιέρες για ΑμεΑ κ.α. «Είναι σημαντικό οι δήμοι να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες γιατί αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, αλλά και μια έξυπνη κίνηση που μπορεί να κάνει η χώρα μας προσφέροντας και στους επισκέπτες – τουρίστες πρόσβαση με ασφάλεια.»

Όπως τονίζει ο κος Βαρδακαστάνης στο www.ertnews.gr το SEATRAC είναι ένα κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία να επισκεφτούν παραλίες, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας πιο εύκολα τη θάλασσα μαζί με τους αγαπημένους χαρακτηρίζοντας τους δήμους που προσφέρουν «υψηλές υπηρεσίες πρόσβασης, έξυπνους δήμους» αν συνοδεύονται οι προσπάθειες τούς από συντήρηση, βελτίωση και συνέχεια όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος