Ροδόπη: Αναγκαία η αναγώρηση του Δάσους της Μαύρης Πεύκης ως διατηρητέο μνημείο της Φύσης

Την ανάγκη το δάσος της Μαύρης Πεύκης να ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης επισημαίνουν φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις, ειδικοί επιστήμονες και κάτοικοι της Ροδόπης.

Πρόκειται για ένα δάσος που από μόνο του αποτελεί φυτογεωγραφικό παράδοξο καθώς απαντάται στα 200 μόλις μέτρα από τη θάλασσα, ενώ συνήθως φύεται στα 600-700 και 800 μέτρα. Όμοιο του στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί σε υψόμετρο 2000 μέτρων (!) στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Παρά τη θετική εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας της Κομοτηνής προ πολλών ετών (αρχικά πριν 22 περίπου χρόνια είχε κατατεθεί σχετική πρόταση από τους: Σ.Ιωσηφίδη, Ρ. Τζατσόγλου, Γ.Δεμερίδη)το μοναδικής σπουδαιότητας δάσος εξακολουθεί να κινδυνεύει από τρεις σημαντικές απειλές: 1ον Την ανθρώπινη δραστηριότητα 2ον Την αλόγιστη βόσκηση αιγοπροβάτων 3ον Το διαχρονικό ενδιαφέρον των χρυσωρύχων για την περιοχή.

«Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο της Φύσης» τονίζουν οι δασολόγοι για τα 2000 στρέμματα του νανώδους δάσους, τα 1.700 εκ των οποίων απλώνονται στην περιοχή της Ροδόπης. «Δεν μπορεί να προστατευτεί από μόνο του χρειάζεται ανθρώπινο ενδιαφέρον και ουσιαστικές παρεμβάσεις» δηλώνουν οι περιβαλλοντολόγοι της περιοχής και χαρακτηρίζουν άστοχη την αφαίρεση της αρμοδιότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Αποτελεί τον πράσινο χρυσό της περιοχής μας και θα μπορούσε να έλξει χιλιάδες επισκέπτες» αναφέρουν κάτοικοι της Ροδόπης ζητώντας την άμεση αναγνώριση του ως διατηρητέο μνημείο της Φύσης, κάτι που θα σημάνει και την προστασία-σωτηρία του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος