Ροδόπη – Αλ. Τσαπέκος: Ανέντιμη η συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους φαρμακοποιούς

Ανέντιμη συμπεριφορά καταλογίζει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέκος, για το θέμα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων self-test.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσαπέκου στην ΕΡΤ Κομοτηνής, είχε προηγηθεί μία συμφωνία μεταξύ πολιτείας και φαρμακοποιών, η οποία επισφραγίσθηκε και με νόμο (4790/2021), η οποία προέβλεπε πως για δύο μήνες, Απρίλιο και Ιούνιο, η διάθεση των τεστ θα γινόταν από τα φαρμακεία.
Πέρα από τις πρώτες μέρες -οπότε παρατηρήθηκαν κάποια θέματα με τις επαρκείς ποσότητες που δεν είχαν φτάσει ακόμα- αλλά και με την προμήθειά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να γίνεται άπαξ, προκειμένου να μην παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού, καθώς έπρεπε να εξυπηρετηθούν και οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς, «τα Φαρμακεία ανταποκρίθηκαν με θέρμη και στο θέμα της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Συν του ότι είχαν επιφορτισθεί με τον προγραμματισμό των ραντεβού για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, περιμένοντας την επέκταση της συμφωνίας, ο κ. Σκέρτσος χωρίς να μας ρωτήσει καν, χωρίς να ενημερώσει και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, ανακοινώνει πως η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα γίνεται από άλλα κανάλια και δη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ο ΕΟΦ και ο νόμος που ψηφίστηκε υποστηρίζει πως είναι -η διενέργεια του τεστ- πράξη ιατρική και θα πρέπει να διατίθενται από τα φαρμακεία και μόνο. Αναρωτιέμαι, η κυβέρνηση μπορεί να καταργεί τον νόμο που η ίδια ψήφισε; Προφανώς ναι, αν πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων για 5-6 μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αναρωτιέμαι, ο κόσμος που κατοικεί σε χωριά και ορεινό όγκο θα κατεβαίνει μέχρι και 80 χιλιόμετρα να προμηθευτεί το self-test; Θα δίνει ο κόσμος τον ΑΜΚΑ του σε πωλητές και πωλήτριες των μεγαλοσουπερμάρκετ;», τόνισε ο κ. Τσαπέκος.

Πρόσθεσε δε πως το υπουργείο Υγείας αναμένεται να αντιδράσει, οπότε οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για το τι θα γίνει. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Ήδη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέστειλε την διάθεση των self-test, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας.

Εξάλλου, ο κ. Τσαπέκος κάλεσε τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να ελέγξουν δημοσίευμα της ιστοσελίδας iatronet, το οποίο αναφέρει ενδεχόμενη απευθείας ανάθεση για προμήθεια self-test ποσότητας 5 εκ. με το αντίτιμο 19 εκ. ευρώ. «Εμείς ως φαρμακοποιοί τα προμηθευόμαστε χονδρική στα 4 ευρώ, μια τόσο μεγάλη ποσότητα όμως και μια και οι τιμές έχουν πέσει στα 2 ευρώ το τεστ… Ας το ερευνήσουν οι αρμόδιοι, απλά μια ερώτηση κάνω», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τσαπέκος.

Η συνέντευξη του κ. Τσαπέκου στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος