Ροδόπη – A. Δημοτζίκης: Όσο περνούν τα χρόνια ο πληθυσμός γηράσκει στους οικισμούς

«Καταθέτουν» τον αγώνα και την αγωνία τους και μοιράζονται στο www.ertnews.gr την ανησυχία τους για το χωριό τους που αλλάζει. «Δυστυχώς γινόμαστε χωριό ηλικιωμένων» λένε οι εναπομείναντες κάτοικοι της Αμβροσίας που είδαν και ο δικός τους οικισμός να ακολουθεί τη μοίρα των υπολοίπων χωριών της γύρω περιοχής. «Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια ο πληθυσμός γηράσκει» λένε.

«Οι περισσότεροι νέοι έφυγαν κι αυτοί που έμειναν είναι οι απόμαχοι της δουλειάς» ανάφερε στο www.ertnews.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο κος Αλέξανδρος Δημοτζίκης. Όπως είπε για εκείνους που τα παιδιά τους ζουν μακριά το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι προσφέρει ουσιαστική στήριξη, ωστόσο, η απουσία ζωής μαρτυρά το φευγιό των νέων. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια η φυγή ήταν ο κανόνας σημειώνουν κάτοικοι της Αμβροσίας και όσοι έχουν ζήσει τις παλαιότερες εποχές απαντούν: «Καμία σχέση».

Ενδεικτικό του “μαρασμού” και η απουσία καφενείου. «Μπορεί στο άκουσμα κάποιοι να μην το θεωρήσουν σημαντικό, αλλά για τους κατοίκους ενός οικισμού που δεν έχουν άλλη διέξοδο είναι» απαντούν. «Ήταν σημείο αναφοράς, τώρα λείπει από το χωριό μας » σημειώνει ο νεαρός πρόεδρος προσθέτοντας ότι τα δύο κιόσκι δεν είναι λύση ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, ενώ η λειτουργία ενός πολυχώρου που θα φιλοξενούσε και ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους θα φάνταζε ιδανική ειδικά για εκείνους που δεν έχουν πια δυνατότητα μετακίνησης .

Ο αγώνας και η αγωνία για το μέλλον του οικισμού, όπως και των υπολοίπων χωριών, αυξομειώνεται ανάλογα με τις αποδόσεις της γης. «Όσο η γη εξακολουθεί να θρέφει» λένε «όλο και κάποιοι θα βρίσκονται για να την ποτίζουν και να ζωντανεύουν τους δρόμους του χωριού, τουλάχιστον τα καλοκαίρια», ωστόσο, όπως σημειώνουν οι παλιότεροι με την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους και από εκεί η αισιοδοξία, που εκπορεύεται δεν είναι μεγάλη.

«Λείπουν συνολικότερες παρεμβάσεις» τονίζουν οι κάτοικοι προσθέτοντας πως η αναζωογόνηση επιτυγχάνεται με την επιστροφή και την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους, στους οικισμούς τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος