Ροδόπη: 80 χρόνια από την μάχη του οχυρού της Νυμφαίας

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ο Ελληνικός Στρατός αγωνίστηκε για την ελευθερία και την τιμή της πατρίδας γράφοντας ηρωικές σελίδες στην ιστορία της Πατρίδας.

Η μάχη του Οχυρού της Νυμφαίας ξεκίνησε τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 1941. Με διαταγή διοικητή, όλοι οι στρατιώτες είχαν μπει εντός του φρουρίου, ενώ ανατινάχθηκαν οι δρόμοι πλησίον του οχυρού για να αποτραπούν τα μηχανοκίνητα μέσα των εισβολέων. Ο ελληνικός στρατός δεν είχε δυνατότητα να διαθέσει ούτε ένα αεροσκάφος για ρίψη, κάτι που αν συνέβαινε η μάχη μπορεί να είχε άλλη τροπή.

Ροδόπη: 80 χρόνια από την μάχη του οχυρού της ΝυμφαίαςΤην νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, ο διοικητής του Οχυρού ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος θεώρησε, ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα μεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε.

Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 7 νεκροί , 23 τραυματίες και των Γερµανών 200 νεκροί, 1.500 τραυματίες. Το πρωινό της 8ης Απριλίου, η ελληνική σηµαία, η οποία κυµάτιζε ακόµη, κατέβηκε. Την ίδια ώρα, ο Γερµανός Στρατηγός, έσφιγγε το χέρι του διοικητού του Οχυρού και εξήρε των αγώνα των Ελλήνων.

Το Οχυρό Νυμφαίας είναι πια ένα στρατιωτικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται 17 χιλιόμετρα βορείως της Κομοτηνής κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κατασκευάστηκε το 1936-1940 και αποτελεί ένα από τα έργα οχύρωσης του Ιωάννη Μεταξά. Κάθε χρόνο, μέρες του Απρίλη, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος