Ροδόπη: 101 χρόνια μετά οι κάτοικοι της Σάλπης τίμησαν την μεγάλη επέτειο

Με θεία λειτουργία, ομιλία για το ιστορικό της ημέρας κι επιμνημόσυνη δέηση οι κάτοικοι του οικισμού της Σάλπης τίμησαν την σημερινή ημέρα. Με μπροστάρη τον πατέρα Χρυσοβαλάντη η 14η Μαϊού του 2021 είχε ξεχωριστό χρώμα ακριβώς 101 χρόνια από τις μεγάλες εκείνες  στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του τόπου.

Ροδόπη: 101 χρόνια μετά οι κάτοικοι της Σάλπης τίμησαν την μεγάλη επέτειο
Ο κος Νίκος Καρανάσιος στον ειδικά για την σημερινή ημέρα διακοσμημένο Ναό

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο φοιτητής της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, κάτοικος της Σάλπης, Νίκος Καρανάσιος μιλώντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανάσιου μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία.
Οι περιπέτειες του τόπου, οι αγωνίες και οι κακουχίες των ανθρώπων, οι χαρές που διαδεχόταν από λύπες και πίκρες κι ύστερα πάλι από χαρές με τις απελευθερώσεις, τις προσαρτήσεις και τις κατοχές των ξένων δυνάμεων πέρασαν σαν κινηματογραφική ταινία μπρος από τα μάτια των πιστών που τίμησαν την σημερινή ημέρα.

«Μας συγκινεί ιδιαίτερα η αναφορά στις ιστορικές εκείνες στιγμές, είναι ίσως το σημαντικότερο γεγονός της πόλης στην νεότερη ιστορία» δήλωσε  στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Νίκος Καρανάσιος και σημείωσε ότι αυτή την απελευθέρωση την οφείλουμε στο Χαρίσιο Βαμβακά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις επιδέξιες διπλωματικές τους κινήσεις.
«Σίγουρα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας. Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά να ξέρουμε την ελευθερία μας, να την εκτιμάμε και μακάρι ο Θεός να μας χαρίζει πραγματική ελευθερία και όχι εικονική» ευχήθηκε μην κρύβοντας την συγκίνησή του.

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος