Ραμαδάν Νιαζή-παραγωγός στη Δρανιά: Να στηριχτούν κτηνοτρόφοι και καπνοκαλλιεργητές

Παράγει καρπούζια, πεπόνια, ντομάτες, σταφύλια, ακόμη και μέλι. «Λίγα από όλα», λέει με καμάρι και πάντα με χαμόγελο ο Ραμαδάν Νιαζή, από τη Δρανιά της Ροδόπης, και μιλά για τη φετινή παραγωγική χρονιά και την υπερβολική ζέστη που δυσκόλεψε τις προσπάθειες τόσο του ίδιου, όσο και των συναδέλφων του.

«Δε μας βοηθά καθόλου τόση ζέστη», σημείωσε, εξηγώντας πως έπληξε τα άνθη και η παραγωγή ήταν ελάχιστη, όχι όπως άλλες χρονιές. «Η υπερβολική ζέστη επηρεάζει όλα τα φυτά, δε μπορούν να συγκρατήσουν τα άνθη. Η πολλή ζέστη δεν κάνει ποτέ καλό», ανέφερε ο έμπειρος παραγωγός.

Ραμαδάν Νιαζή-παραγωγός στη Δρανιά: Να στηριχτούν κτηνοτρόφοι και καπνοκαλλιεργητές
Ο κος Ραμαδάν Νιαζή, από την Δρανιά της Ροδόπης

Έλλειψη από νερό δε σημειώθηκε, χάρη στο ποτάμι που διασχίζει την περιοχή. «Όσο ποτίζουμε, τόσο μεγάλα γίνονται τα καρπούζια», σημείωσε ο κ. Ραμαδάν. «Τα Crimson είναι όψιμη ποικιλία, κάνουν λίγα τσαμπιά και όχι πολλά σαν τα Μοσχάτα», λέει για την αμπελοκαλλιέργεια που ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα στην περιοχή του, αλλά για την οποία στην πορεία το ενδιαφέρον ατόνησε.

«Προωθώντας ο ίδιος την παραγωγή μένει κάτι και στη δική μας τσέπη», σημειώνει ο ακούραστος παραγωγός, και προσθέτει πως πρόκειται για πολύ δύσκολη δουλειά, που απαιτεί μεγάλη ενασχόληση, και γι’ αυτό, άλλωστε, δεν υπάρχουν άλλοι να συνεχίζουν με την αμπελοκαλλιέργεια. «Στο χωριό μας είχαν βάλει πολλοί και όλοι τα ξηλώσανε», λέει ο παραγωγός της Δρανιάς, και ζητά να στηριχτεί η κτηνοτροφία και η καπνοκαλλιέργεια στον ορεινό όγκο. «Κάτι άλλο δε μπορούμε να κάνουμε στο βουνό, και το κακό είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο καπνός πωλείται φθηνά», λέει ξανά, και επιστρέφει στα προϊόντα του με την ελπίδα ότι θα τα πουλήσει και δε θα χρειαστεί να τα επιστρέψει στο χωριό του.

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος