“Πονοκέφαλος” η πληρωμή των ελαιοτριβείων για τους ελαιοπαραγωγούς σε Ροδόπη και Ξάνθη

Μια πολύ καλή χρονιά από άποψη παραγωγής είναι η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς σε Ροδόπη και Ξάνθη, ωστόσο, τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και η επίσης αυξημένη τιμή της Ελαιοποίησης και της τυποποίησης προκαλεί πονοκέφαλο και επιπλέον έξοδα στους καλλιεργητές.

Όπως τονίζουν με δηλώσεις τους στο www.ertnews.gr σε λίγες μέρες ξεκινά η διαδικασία της παραγωγής extra παρθένου ελαιολάδου, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη η παραγωγή του αγουρέλαιου. Ωστόσο, λόγω του ενεργειακού κόστους και της αυξημένης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να καταβάλουν περισσότερα στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων.

«Το ποσοστό ανέβηκε, αντί για πενήντα λεπτά το κιλό που πληρώναμε πέρσι φέτος πληρώνουμε 75 και 80 λεπτά το κιλό» σημειώνουν και προσθέτουν ότι ανεβασμένες είναι και οι τιμές των δοχείων αποθήκευσης από τα τρία ευρώ στα πέντε, αλλά και οι τιμές των μπουκαλιών, για εκείνους που τυποποιούν μόνοι τους.

Υψηλά και τα μεροκάματα (τουλάχιστον 40 ευρώ ) που πληρώνουν για τη συλλογή του καρπού, μετ εμποδίων και η εύρεση των εργατικών χεριών. «Πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό από τις περιοχές μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε όταν τους χρειαζόμαστε, ευτυχώς το πρόβλημα είναι πιο μικρό εδώ από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας» αναφέρουν στο www.ertnews.gr

Αίτημα προς τους αρμοδίους της πολιτείας; «Η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως συνέβη με άλλες παραγωγές, εδώ να καταβληθεί επιδότηση στα δένδρα» λένε επισημαίνοντας την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια των ελαιοπαραγωγών που βάζουν τη Θράκη στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος