“Με το σταγονόμετρο” η ενασχόληση με τη δενδροκαλλιέργεια στο Ήπιο της Ροδόπης

Νοτιοανατολικά του κάμπου της Κομοτηνής, πολύ κοντά στο Λίσσο ποταμό «είδε» τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τους δικούς του νέους να μεταναστεύουν. Έτσι, είναι δεν είναι σήμερα διακόσιοι (200) οι κάτοικοί του.

Όπως το ίδιο είδαν να συμβαίνει με τους δικούς τους οικισμούς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι των γειτονικών οικισμών: Αγιοχώρι, Νέδα, Κίζαρι κι Αρριανά. Η καπνοκαλλιέργεια, παρά τα σκαμπανεβάσματά της, συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των παραγωγών. Μαζί με το βαμβάκι και την μπάμια σε κάποια λιγότερα στρέμματα. Λίγοι είναι εκείνοι που στρέφονται στην δενδροκαλλιέργεια. «Υπομονή και υψηλό κόστος» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και προσθέτουν «για να ασχοληθείς με τη δενδροκαλλιέργεια και την παραγωγή φρούτων θα πρέπει να έχεις κεφάλαιο και χωράφι να «σκλαβώσεις»».

Τη φετινή χρονιά αυτοί οι λίγοι, μετρημένοι τα δάχτυλα του ενός χεριού, δενδροκαλλιεργητές της περιοχής είδαν το «κόστος να ανεβαίνει κατακόρυφα» και την παραγωγή τους να παραμένει αδιάθετη.
«Πληρώσαμε παραπάνω χρήματα για να παράξουμε την ίδια με πέρσι παραγωγή και μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να τη διαθέσουμε» λένε στο www.ertnews.gr. Λόγω έλλειψης έργων άρδευσης η χρήση πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνει τα έξοδά τους. «Πονοκέφαλος» και τα ακριβά και δυσεύρετα εργατικά χέρια «αυτοί που μπορούν να δουλέψουν έχουν φύγει στο εξωτερικό» λένε και σπεύδουν να προσθέσουν για την προώθησή τους «με δυσκολία, το 1/3 κάθε φορά από την ποσότητα που παίρνουμε μαζί μας, τα 2/3 τα επιστρέφουμε πίσω ».

Με το σταγονόμετρο η ενασχόληση με τη δενδροκαλλιέργεια στο Ήπιο της Ροδόπης, όπως και στα γειτονικά χωριά. Απουσία ομάδων παραγωγών, αλλά και υποδομών για τη συντήρηση της παραγωγής και τη διατήρησή της μέχρι την άνοιξη κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους ίδιους. «Μετανιώσατε για το εγχείρημα της δενδρο-καλλιέργειας;», ρωτήσαμε κάτοικο του Ηπίου για να τον ακούσουμε να απαντά: «Έρχονται στιγμές που συμβαίνει κι αυτό…»,  μην κρύβοντας, όμως, την ελπίδα του για αύξηση των πωλήσεων λόγω εορτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος