“Κομοτηνή εν δράσει” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Πέντε νέοι άνθρωποι, κάτοικοι της Κομοτηνής, ένωσαν τις δυνάμεις τους αναζητώντας τη δική τους διέξοδο στην αγορά εργασίας και δημιούργησαν την δική τους Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση με τίτλο «Κομοτηνή εν Δράσει». Η Ευγενία Παρτσόγλου, ο Ζαφείρης Τσάκος,η Γαρυφαλιά Θεοδωροπούλου και η Νικολέτα Παρμάκη κατάφεραν με το δικό τους τρόπο να στηρίξουν τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

«Για μας σίγουρα είναι διέξοδος. Είναι δικό μας δημιούργημα, δικό μας παιδί, το αγαπάμε και από την ώρα που ήρθαμε στη βιβλιοθήκη το βλέπουμε να μεγαλώνει, να αναπτύσσεται και να πηγαίνει ακόμη καλύτερα με πιο ποικίλες δράσεις που θα αγγίξουν ακόμη μεγαλύτερο κοινό» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής (μιλώντας για τις ανάγκες της εκπομπής «Καθημερινές ιστορίες») η κα Ευγενία Παρτσόγλου. Όπως είπε, μιλώντας γι αυτή την προσπάθεια: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που ξεκινήσαμε με αγάπη για το κτίριο, για τη βιβλιοθήκη και για το χώρο που την περιβάλει. Συζητώντας ανακαλύψαμε πως έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα πέρα από αυτή την αγάπη, δημιουργήσαμε την ΚΟΙΝΣΕΠ και ήρθαμε και λειτουργούμε μέσα στη Βιβλιοθήκη για την Βιβλιοθήκη».

Αυτό που παρακίνησε τα μέλη της ομάδας, ήταν, «το γεγονός ότι είναι ένα κτίριο φανταστικό με πάρα πολύ μεγάλη ιστορία» είπε και εξήγησε «Θα έπρεπε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο. Οι ανάγκες του Δήμου δεν επέτρεπαν στο Δήμο περισσότερους υπαλλήλους. Το μόνιμο προσωπικό έκανε εξαιρετική δουλειά. Ήρθαμε κι εμείς να υποστηρίξουμε και να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους αυτούς για να βγάλουμε ακόμη περισσότερο προς τα έξω το πρόσωπο της βιβλιοθήκης και να πλησιάσει ο κόσμος ξανά στη Βιβλιοθήκη. Οι στόχοι μας είναι πολλοί : Ανάπτυξη προγραμμάτων Φιλαναγνωσίας, προσέλκυση νέων αναγνωστών, ψηφιοποίηση αρχείου βιβλιοθήκης και ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στο βιβλίο».
Όπως εξήγησε ειδικότεροι στόχοι ήταν: Η αναβάθμιση της λειτουργίας με τη διεύρυνση του ωραρίου, όπως και έχει ξεκινήσει πλέον, λειτουργεί κάθε μέρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και Σάββατο 9 με 2. Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός της Βιβλιοθήκης, η προσέλκυση του κοινού και η δημιουργία κύκλου εκδηλώσεων είναι επίσης, σύμφωνα με την ίδια, στόχοι που βάζει η ομάδα. «Ξεκίνησαν και στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία αγγίζοντας παιδιά νηπιαγωγείου, τόσο με πρωινές όσο και με απογευματινές οργανωμένες εκδηλώσεις, με νηπιαγωγεία δασκάλους και γονείς» είπε υποσχόμενη ξεναγήσεις, αλλά και άλλες δράσεις.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν δράσει» υπόσχεται δράσεις σε τρεις άξονες: 1ος άξονας: Βιβλιοθηκονομικές Υπηρεσίες, καταλογογράφηση νέων τεκμηρίων και ψηφιοποίηση συλλογών 2ο άξονας: Ανάδειξη τοπικών συγγραφέων με βιβλιοπαρουσιάσεις και τοπικά προγράμματα με διάφορα θέματα που θα αναπτυχθούν. 3ος άξονας: Ψηφιακή Επικοινωνία.
Στο χώρο συστεγάζεται το ΕΑΠ με τους επισκέπτες ήδη να αυξάνονται και μάλιστα και από άλλες περιοχές. «Είναι ένα υπέροχο σημείο αναφοράς της πόλης η Δημοτική Βιβλιοθήκη» είπε η κα Παρτσόγλου μην κρύβοντας την αγάπη της για το επιβλητικό αρχοντικό. ««Δέσαμε» σαν άνθρωποι και πιστεύουμε ότι θα βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε προσθέτοντας πως «Με τη συνεργασία νιώθεις δημιουργικός, εισπράττει από τη χαρά και την ικανοποίηση των άλλων» σημειώνοντας με νόημα ότι: «Ένα ευχαριστημένο κοινό της βιβλιοθήκης είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση».
Ρεπορτάζ-κείμενο –φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος