“Γλωσσοναύτες”: Μια ευφάνταστη ομάδα νέων φιλολόγων προωθεί την Ελληνική Γλώσσα

«Πολλοί εκφράζουν την άποψη ότι οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι βαρετές και αταίριαστες με την τεχνολογία. Εμείς αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να τους διαψεύσουμε ήταν να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο στη γλωσσική εκπαίδευση».

Οι Glossonauts/Γλωσσοναύτες, μια ομάδα νέων φιλολόγων από την Βόρεια Ελλάδα με ειδίκευση πάνω στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Στόχος είναι να γίνει η Ελληνική γλώσσα viral στο διαδίκτυο για τους ξένους, αλλά και να εμπνεύσουν τα μέλη της Ελληνικής ομογένειας, ώστε ν’ αγαπήσουν τη γλωσσική και πολιτιστική τους παράδοση και να συνεχίσουν να επικοινωνούν και να δημιουργούν σ’ αυτή.
Σύμφωνα με το μέλος των “Γλωσσοναυτών”, Κωνσταντίνο Βλάχο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στο Σαμή Καραμπουγιούκογλου, το project ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 με ένα laptop για online μαθήματα και ένα κινητό τηλέφωνο για γυρίσματα video. Μετά από 5 μήνες έχουν καταφέρει να έχουν τον δικό τους εξοπλισμό και να στήσουν το δικό τους YouTube Studio, όπου παράγεται πρότυπο γλωσσικό υλικό με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ενώ ήδη έχουν μαθητές μικρούς και μεγάλους από την Ιαπωνία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λατινική Αμερική και την Κύπρο.
Η έδρα τους βρίσκεται στην Ξάνθη. Και αυτό έχει άμεση σχέση με τη φιλοσοφία της γλωσσικής εκπαίδευσης των Glossonauts. “Η πόλη της Ξάνθης χαρακτηρίζεται από ένα εγγενή, ισορροπημένο και δημιουργικό δυισμό, που λειτουργεί για εμάς ως πηγή έμπνευσης: Δύο πόλεις από αρχιτεκτονική άποψη (η «παλιά» και η «νέα»), δύο θρησκείες (Χριστιανισμός και Ισλάμ) και δύο κουλτούρες (της Ανατολής και της Δύσης). Το τοπικό στοιχείο της πολυγλωσσίας, που για χρόνια θεωρούνταν ταμπού, σήμερα εμείς το θεωρούμε ότι είναι ο «κρυμμένος θησαυρός» για επένδυση στο μέλλον του τόπου”, επισήμανε ο κ. Βλάχος.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις παραγωγές, το πιο δυνατό τους σημείο είναι το κανάλι στο YouTube. “Με μια σύγχρονη προσέγγιση της Ελληνικής μυθολογίας, την οποία αφηγούμαστε εκ νέου, ξαναζωντανεύουν τους μυθικούς ήρωές της και τους αφήνουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας για να μας διασκεδάζουν, να μας εκπαιδεύουν γλωσσικά και να μας εμπνέουν”. Ξεκίνησαν με τον Ηρακλή, τον πρώτο γλωσσοναύτη και τις περιπέτειες του. Όλα τα βίντεο έχουν υπότιτλους σε 3 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά) και συνοδεύονται από δωρεάν γλωσσικό υλικό (λεξιλόγιο, εξωτερικές πηγές κα.). Για πρώτη φορά στο ελληνικό YouTube εφαρμόζεται και παρουσιάζεται μια νέα εκπαιδευτική μεθοδολογία με ολόφρεσκο περιεχόμενο που αφορά το κοινό όλου του κόσμου.
Συγχρόνως, ανεβάζουμε στο glossoblog του ιστότοπού μας (glossonauts.com), σε τρία επίπεδα δυσκολίας, γλωσσικές θεματικές που αφορούν θεμελιώδεις όρους και έννοιες του ελληνικού φυσικού τοπίου (π.χ «το ποτάμι», κα.), καθώς και του υλικού και άυλου πολιτισμού μας (π.χ. «Ελευθερία και γλώσσα – Γιορτάζοντας την Ελληνική Επανάσταση», «Το κρασί» κα.).
Τέλος, για πιο προχωρημένους και απαιτητικούς ακροατές της Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και για τους μυημένους στον Ελληνικό πολιτισμό, έχουν ανεβάσει στον ιστότοπό τους (glossoblog/glossonauts.com) και στο spotify μια σειρά από podcasts (glossonauts) που αφορούν σε θέματα ανάγνωσης της Οδύσσειας του Ομήρου με έναν πρωτότυπο φιλοσοφικό, ψυχαγωγικό, ψυχολογικό και εμψυχωτικό τρόπο. Οι αναγνώσεις αυτές, κάτι σαν personal couching, βοηθούν να ξανασκεφτούμε δημιουργικά έννοιες όπως «ο θυμός», «η ευτυχία», «το άνοιγμα σε νέες δυνατότητες» κ.α, πάντα προς την κατεύθυνση του φωτός και της ελπίδας βελτίωσης και αυτοβελτίωσής», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βλάχος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος