Η αγάπη για την Μαύρη Πεύκη είναι μεγάλη από τους Δασολόγους του Έβρου και της Ροδόπης και αυτό επιβεβαιώνεται κατά καιρούς από την προσπάθεια που κάνουν για να τοποθετηθεί στο επίπεδο που της αξίζει: Αυτό του προστατευόμενου Φυσικού σχηματισμού, ως ένα Μνημείο της Φύσης!
Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 1999 με την προσπάθεια τριών Δασολόγων …η οποία δεν έτυχε της ανταπόκρισης της πολιτείας και σε αυτό δεν βοήθησαν ούτε οι εκάστοτε υπουργοί και Βουλευτές από όλα τα κόμματα!
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως Μαύρη Πεύκη φύεται σε υψόμετρο πάνω από 400-500 έως και 2.000 μέτρα υψόμετρο.
«Το γεγονός πως στην περιοχή Έβρου, που έχει και την μεγαλύτερη έκταση της Μαύρης Πεύκης και στην Ροδόπη, στα δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα, φύεται Μαύρη Πεύκη πρόκειται για ένα ‘Φυτογεωγραφικό Παράδοξο’, το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται, με ήπια ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς αναγεννάται μόνο του και δεν θα πρέπει να εμποδίζεται…απλά να προστατεύεται», όπως μας ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο αναπληρωτής Δασάρχη Αλεξ/πολης, Γιώργος Πιστόλας.
Και πάλι άλλοι τρεις… Σωματοφύλακες της Μαύρης Πεύκης από Έβρο και Ροδόπη, στα τέλη του 2018, έκαναν μια έκθεση και συνέταξαν μια σχετική εισήγηση προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα, για αναγνώριση βάσει του νόμου 1650/86(σ.σ. Προστατευόμενα τοπία και Φυσικοί σχηματισμοί).
Η εισήγηση αυτή περιήλθε σε γνώση του κ. Σάββα από τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία διαθέτει όλα τα στοιχεία, τους ειδικούς χάρτες, προκειμένου να ελέγξει και να εγκρίνει την εισήγηση για ανακήρυξη, ως προστατευόμενο τοπίο!
Η πρόσφατη έκθεση που έφτασε στα χέρια του κ. Σάββα, αφορά μια πιο μικρή έκταση της Μαύρης Πεύκης, γύρω στα 516 στρέμματα, 401 στρέμματα στον Έβρο και 115 στην Ροδόπη.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη έκθεση του 1999 περιελάμβανε συνολικά την έκταση της Μαύρης Πεύκης σε Έβρο και Ροδόπη, περίπου στα 2.000 στρέμματα.
Από την στιγμή που θα πάρει το πράσινο ΦΩΣ της Αποκεντρωμένης θα ορισθεί εκ νέου μια επιτροπή η οποία θα συντάξει μια πιο ειδική έκθεση με πιο αναλυτικά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν όλα τα επιχειρήματα της ανακήρυξης ως Προστατευόμενο Φυσικό Τοπίο και θα εκπονηθεί ένα Σχέδιο Διαχείρισης και χώρους προσβάσιμους για το κοινό, τους επιστήμονες και τους ερευνητές που θα σπεύσουν σε αυτό το άγνωστο για πολλούς πανέμορφο τοπίο της Θράκης, να το αναδείξουν έτι περαιτέρω και να το θαυμάζουν οι πολίτες και οι επισκέπτες, με τις κατάλληλες φροντίδες και κανόνες!!!
Γιατί ξεραίνεται η Μαύρη Πεύκη;
Ο Αναπληρωτής Δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, είναι μεταξύ αυτών των …τριών Σωματοφυλάκων της Μαύρης Πεύκης και γενικότερα του Δάσους και ανέλυσε το όραμά του να πάρει αξία και να τύχει της κατάλληλης φροντίδας και ανάδειξης και προσοχής από όλους!
Φυσικά τον ρωτήσαμε για την εικόνα ξήρανσης των δέντρων της Μαύρης Πεύκης, η οποία όπως τόνισε είναι πιο έντονο στην πλευρά της Ροδόπης και οι αρμόδιοι της Δ/νσης Δασών θα πρέπει να προβούν σε δειγματοληψίες για να διαπιστώσουν την αιτία της ξήρανσης, αν είναι που αντικαθιστά τις πευκοβελόνες του, ή αν πρόκειται για ασθένεια και προσβολή από κάποιο παράγοντα…
ΥΓ1: Δεν υπάρχει καμμία ταμπέλα σήμανσης για το ότι οι διερχόμενοι οδηγοί και τουρίστες, στο σημείο εκεί μετά τα Πετρωτά το δάσος που βλέπουν είναι Μαύρης Πεύκης.
ΥΓ2: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το συγκεκριμένο τμήμα Δασολογίας δεν θα μπορούσε να «υιοθετήσει» το δάσος της Μαύρης Πεύκης στα σημεία του Έβρου και της Ροδόπης; Και να υλοποιήσουν και ευρωπαϊκά προγράμματα που σίγουρα υπάρχουν για την ανάδειξή του;
Το ηχητικό της συνέντευξης του κ. Πιστόλα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και τη Βασιλική ΜΑχαίρα.
https://drive.google.com/open?id=144KPjiutCRMYd_LshpOE8Rf-DxjmnCw1
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος