Προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αμερική από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Τη συγγραφή των προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ανάθεσε σε καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην διαδικτυακή συνέντευξη το Σάββατο 29/1, διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών -ΗΠΑ και Ελλάδας- δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανέθεσε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την συγγραφή αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως Γλώσσας Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Τα αναλυτικά αυτά προγράμματα εκπόνησε  η Αντιπρύτανης  Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια στο τμήμα Γλωσσολογίας του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου, από κοινού και με την καθηγήτρια Μαρία Μητσιάκη σταθμίζοντας πολιτισμικούς παράγοντες των δύο κρατών, για τη διδασκαλία της ελληνικής στα σχολεία της Αμερικής.

Η συμφωνία αναμένεται να επισφραγισθεί και δια ζώσης, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, με παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Αλέκος Πολυχρονίδης.

Τα αναλυτικά προγράμματα παρουσιάστηκαν διαδικτυακά για πρώτη φορά, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Καθηγητή Χειρουργικής Αλεξάνδρου Χ. Πολυχρονίδη, το Σάββατο 29/1, κατά την εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων που διοργάνωσαν το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας και το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ως ομιλητές ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Επίτιμος Διδάκτορας του Δ.Π.Θ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης και ο Διευθυντής του project “Διασπορά και Γλώσσα», Καθηγητής Νικόλαος Αλεξίου. Και η εκδότρια του ΠτΘ Νατάσα Βαφειάδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΠΘ, μετά το πέρας των ομιλιών διεξήχθη ζωηρή συζήτηση και ετέθησαν ερωτήσεις στους τέσσερις ομιλητές. Στην συζήτηση, οι Έλληνες της Ομογένειας τόνισαν πως χρειάζονται οικονομική και ηθική βοήθεια για να κρατήσουν ζωντανή την Ελληνική Γλώσσα και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Όπως αναφέρθηκε, μεγάλο βάρος αυτής της βοήθειας το “σηκώνει” η Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Ρεπορτάζ: Β. Μαχαίρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος