Που καταλήγουν 22 δις γόπες κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Gopafree…η απάντηση…

H Cigarette Cycle, είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Σακελλαρίου, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις συνέπειες των αποτσίγαρων στο περιβάλλον, τις επιπτώσεις στον οργανισμό όλων των έμβιων όντων.
Πρόσφατα στην Αθήνα παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα #gopafree, ένα νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση των αποτσίγαρων στην Ελλάδα, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους από τα αποτσίγαρα. Είναι μια πρωτοπόρα προσπάθεια-ενέργεια, που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό.
Η “gopafree” ζητά την τοποθέτηση ειδικών κάδων όπου θα αποτίθεται η γόπα όταν τελειώνουν οι καπνιστές το τσιγάρο τους. Οι κάδοι αυτοί είναι καλό να τοποθετηθούν σε όλους τους δημόσιους χώρους και τις παραλίες, απ’ όπου και θα συλλέγεται για ανακύκλωση!
Η γόπα του τσιγάρου δεν είναι χαρτί. Είναι πλαστικό-οξική κυτταρίνη-, που κάνει να διασπασθεί από 18 μέρες έως 15 χρόνια!!!
Τα αποτσίγαρα έχουν χημικές ουσίες, ικανές να είναι δράσουν θανατηρόφορα σε επτά λίτρα νερό. Όλα αυτά όταν αφήνουμε τα αποτσίγαρα οπουδήπτε ξεκινούν την διαδρομή τους στην τροφική αλυσίδα μέσω των υδροφόρων οριζόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου έχουμε 22 δισεκατομύρια γόπες το χρόνο στην Ελλάδα, -που είναι το 1/10 του ΑΕΠ- και από το οποίο μπορεί να αντληθεί πλούτος αν αξιοποιηθεί στην κυκλική οικονομία.
Επι πλέον πρόσθεσε πως στην Ελλάδα δεν γίνεται ανακύκλωση αποτσίγαρων και θα ήταν μια καλή ιδέα να εκπονηθεί μια μελέτη από τα Πανεπιστήμια ή και από το Πολυτεχνείο της Θράκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 40% σε παγκόσμιο επίπεδο των σκουπιδιών είναι αποτσίγαρα και γόπες.
Για το πλαστικό μέρος της γόπας του αποτσίγαρου, μπορεί να ανακυκλωθεί για τα βιομηχανικά πλαστικά. Για δε το υπόλειμμα που είναι το χαρτί και τα υπόλοιπα, μπορούν να κομποστοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα.
Μέρος των εσόδων θα διατίθεται-μια και είναι η μη κερδοσκοπική- για την αγορά γυαλιών και εξαρτημάτων ακουστικής, για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα οικονομικά-καθώς κοστίζουν έως και 800 ευρώ- και δεν μπορούν να τα προμηθευθούν.
Αναφερόμενος στο σχεδιασμό ο κ. Σακελλαρίου υπογράμμισε έχουν προγραμματισθεί 35 δράσεις σε πρώτη φάση.
Όπως στις 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο καθαρισμός από αποτσίγαρα της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, δίπλα στην Ακρόπολη.
Παράλληλα θα υπάρχει και ξενάγηση, μαζί με τον καθαρισμό, προκειμένου να γνωρίσουμε τον τόπο μας και έτσι να τον διατηρούμε καθαρό!
Ο κ. Σακελλαρίου ήδη έχει απευθυνθεί στο Δημόσιο Ραδιοτηλεοτπικό φορέα της Χώρας την ΕΡΤ, να παράξει εκπομπές για την ενημέρωση των πολιτών, πάνω σε αυτό το πρόγραμμα του
«gopafree», και η ΕΡΤ προετοιμάζεται δυνατά γι’αυτό!!!
Αναμένουμε!!!
Το ηχητικό της συνέντευξης του κ.Γιώργου Σακελλαρίου στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στη Βασιλική Μαχαίρα
https://drive.google.com/open?id=1lBPebeuZBMDG3w_hQmHy-3uYSQdd8TlA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος