Πόρτο Λάγος- Α. Ψαθάς: Πενήντα χρόνια ψαράς στο Θρακικό Πέλαγος

Πενήντα χρόνια ακούει το «μουρμουρητό» της θάλασσας ο κος Αντώνης Ψαθάς, τα «λόγια» της και τα «σημάδια» της ξέρει να τα ξεδιαλύνει. Ήταν μικρό παιδί όταν στο πλευρό του πατέρά του μάθαινε τα μυστικά της αλιείας, όπως εκείνος τα είχε μάθει από τον δικό του πατέρα. 50 χρόνια μετά τον συναντήσαμε στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας. Μόλις είχε πουλήσει την ψαριά του. Η κούραση «ζωγραφισμένη» στο πρόσωπό του με γνώριμο «υλικό», την ίδια αλμύρα που «ποτίζει» τα χέρια του σχηματίζοντας τις δικές της διαδρομές.

Πόρτο Λάγος- Α. Ψαθάς: Πενήντα χρόνια ψαράς στο Θρακικό Πέλαγος
Τα φαγωμένα από τα καβούρια χέρια του δείχνει ο Αντώνης Ψαθάς

«Είχα λίγα ψαράκια τα έδωσα και τώρα ξεκουράζομαι» μας είπε όταν τον συναντήσαμε στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Ένα μήνα τώρα κι εκείνος και οι συνάδελφοι του παλεύουν πότε με το πλαγκτόν και πότε με τα μπλε καβούρια. «Δεν αφήνουν τίποτα, τρώνε το γόνο, κάνουν μεγάλη καταστροφή, μειώνουν την παραγωγή» λέει και δείχνει στα χέρια του τις δαγκωματιές.

Μιλά με απογοήτευση για τις αποζημιώσεις στο χώρο του που ή δίνονται με καθυστέρηση ή δεν δίνονται καθόλου, όταν σημειώνονται τέτοιου είδους ζημιές. Μόνο η θάλασσα ξέρει να αποζημιώνει με την ομορφιά της, την άπλα της και την αίσθηση ελευθερίας που σκορπά σε όλους όσοι ανοίγονται στο Θρακικό. Είστε ευχαριστημένος από το επάγγελμά σας; τον ρωτήσαμε «Εάν δεν το αγαπάς, δεν μπορείς να το κάνεις» απάντησε σημειώνοντας με προβληματισμό «οι ψαράδες από τη μια θέλουν να ζήσουν, από την άλλη η θάλασσα θέλει προστασία».

Πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι κάνει την αυτοκριτική του χώρου του μονολογώντας «όλοι φταίμε, η υπέρ αλίευση δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα, αλλά κι εμείς τι να κάνουμε, από εδώ περιμένουμε, από τη θάλασσα».

Μιλώντας με προβληματισμό για το μέλλον θεωρεί απαραίτητα τα μέτρα προστασίας για να μπορέσουν στο μέλλον οι νέοι να ασχοληθούν επαγγελματικά και να συνεχίσουν μια παράδοση, που χάνεται στα βάθη των χρόνων για τους κατοίκους του Πόρτο Λάγους.

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος