Πολιτική Προστασία ΑΜΘ – Π. Φωτακίδης: Οι υψηλές θερμοκρασίες «πυροτέχνημα» στην πρόκληση πυρκαγιών

Μια ακόμη «δοκιμασία» για την Πολιτική Προστασία σε διάστημα ενός 24ωρου αφέθηκε με επιτυχία πίσω. Μετά την πυρκαγιά στην Κοτρωνιά Σουφλίου προέκυψε η πυρκαγιά στα Λαγυνά. «Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ‘πυροτέχνημα’. Οι βροχές που προηγήθηκαν ευνόησαν τη βλάστηση, με αποτέλεσμα τώρα μήνες μετά, πολλά τα ξερά χόρτα και εύκολο να προκληθεί πυρκαγιά» δήλωσε ο Πρόδρομος Φωτακίδης, περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας μιλώντας σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου, στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(3-8-2021).

Παράλληλα, ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως εξήγησε, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη. «Πραγματοποιούνται μεικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις», αν και γνωστοποίησε ότι έχει εκδοθεί απόφαση του Περιφερειάρχη αν.Μ.Θ. σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και σε “ευπαθείς” περιοχές και γενικά αποφυγή μετακινήσεων όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι πρόκλησης πυρκαγιάς. «Πιστεύω ότι μερικοί δεν θα υπακούσουν και θα έχουμε προβλήματα γι’ αυτό κι εμείς είμαστε σε ετοιμότητα» ανέφερε ο κος Φωτακίδης.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον Νότιο Έβρο, λόγω του Δάσους της Δαδιάς, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το φυλάμε σαν τα μάτια μας. Όχι μόνο οι φορείς του κράτους, αλλά και γενικά οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, δεν έχουμε παράπονα από τους συμπολίτες μας. Είναι ευαισθητοποιημένοι και προσεχτικοί, αλλά πάντα θα υπάρξει κάποιος που θα δημιουργήσει προβλήματα ή θα υπάρξουν άλλα αίτια» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις εργασίες πρόληψης που έχουν γίνει από Δασαρχεία και Δήμους ανέφερε πως «κάθε χρόνο είμαστε καλύτεροι, είμαστε πιο συντονισμένοι γι’ αυτό και έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα» και στάθηκε στο παράδειγμα στην φωτιά της Κοτρωνιάς: «Είχαμε την από αέρος συμβολή με 2 pezetel 2 canader και 2 ελικόπτερα και κινηθήκαμε άμεσα και πετυχημένα. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν μέγιστη προσπάθεια, δε λείπει κανείς» ανέφερε.

Ζήτησε για μια ακόμη φορά να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες και να αναφέρουν άμεσα το περιστατικό για να είναι και η κατάσβεσή του άμεση. «Οι Δήμοι πάνε καλά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλη την ύπαιθρο, το πρόβλημα το δημιουργεί η ζέστη και οι αέρηδες» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη ζέστη σημείωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί ο «ΙΟΑΛΟΣ» και είναι όλοι οι υπεύθυνοι συντονισμένοι. «Είναι άξια τα στελέχη της περιοχής γι’ αυτό και άμεσα τα αποτελέσματα» σημείωσε προτρέποντας «να μην μετακινούνται οι πολίτες, να μείνουν σε σκιερά μέρη, να αποφεύγουν τις εργασίες στην ύπαιθρο, να είναι όλοι προσεκτικοί».

συνέντευξη-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος