Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης: Αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ για χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας

«Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027”, αποτελεί βασική μας επιδίωξη, με στόχο χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος της κοινωνίας».

Με αυτά τα λόγια, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης άνοιξε τις εργασίες της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ/ΑΜ-Θ στο Τσανάκλειο Μέγαρο Κομοτηνής.

«Με περισσότερα από 640 εκατ. € για υποδομές, για την ανάπτυξη, για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, το ΕΣΠΑ αποτελεί πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής», υπογράμμισε ακόμη ο Περιφερειάρχης, και συμπλήρωσε: «Δεν μας αρκεί όμως να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά κάθε ευρώ που επενδύεται να πιάνει τόπο, να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών της Περιφέρειάς μας». Άλλωστε, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, το ΠΕΠ/ΑΜ-Θ αυξήθηκε κατά περίπου 100 εκατ. €, δηλαδή οι εντάξεις του προγράμματος μπορούν να ανέλθουν σε 740 εκατ. €, ενώ η διοίκηση της Περιφέρειας έχει ήδη συζητήσει και τεκμηριωμένα ζητήσει, τελκώς το ΕΣΠΑ της ΑΜ-Θ να ανέλθει σε επίπεδο εντάξεων στα 930 εκατ. € «ώστε να απορροφηθούν με ασφάλεια σε επίπεδο πληρωμών τα 640 εκατ. €», όπως σημείωσε ο κ. Τοψίδης, για να υπενθυμίσει: «Δεν είμαστε μόνο πρώτοι σε προσκλήσεις (110%), αλλά και σε εντάξεις έργων (80%) και σε συμβάσεις έργων (53%), και οι πληρωμές έχουν ξεπεράσει το 20% και είμαστε μαζί με την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία στις πρώτες θέσεις. Επίσης είμαστε πρώτοι σε εντάξεις έργων με δικαιούχους Δήμους, αναδεικνύοντας την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Θυμίζω πως πέρσι τέτοια εποχή το ποσοστό απορρόφησης ήταν στο 6%, σήμερα είναι στο 20%, και θέτουμε ως στόχο στο τέλος του έτους να έχει ξεπεράσει το 30%. Στόχος μας λοιπόν είναι να πενταπλασιάσουμε τους πόρους που κατευθύνονται στην Περιφέρειά μας».

Μέσα από το ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως επασήμανε ο κ. Τοψίδης, ενδεικτικά, στηρίχθηκαν:

  1. Επιχειρήσεις, υφιστάμενες και νέες, έρευνα, καινοτομία, ενεργειακή απόδοση.
  2. Δημιουργία/βελτίωση υποδομών εκπαίδευσης, ενεργειακή απόδοση δημοσίων/δημοτικών κτιρίων.
  3. Σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του εθνικού και περιφερειακού οδικού δικτύου.
  4. Αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού υγείας (μόλις τον περασμένο Απρίλιο εκδόθηκε Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ).
  5. Περισσότερες από 250 επιχειρήσεις ώστε να απασχολήσουν ανέργους υψηλών προσόντων μέσω της πλήρους κάλυψης κόστους για 24 μήνες, και περισσότερους από 60 ανέργους για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
  6. Δράση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – για την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων και ίδρυση νέων.
  7. Πλέγμα δράσεων 15 εκατ. € για κοινωνικές δομές όπως: Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Κέντρα Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία, δύο νέα Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών σε Δράμα και Ξάνθη που δεν υπήρχαν.
  8. Νέες δράσεις ΟΧΕ «Πολιτιστικής–Τουριστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού» (πρόσκληση 19 εκατ. ευρώ).
  9. Έφκριση 5 από τις 6 Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Ήδη σημαντικά έργα βρίσκονται σε φάση ένταξης και αξιολόγησης
  10. Ολοκλήρωση του σχεδιασμού της ΟΧΕ «Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου» που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της περιοχής παρέμβασης με ενοποιητικό στοιχείο το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αναμένεται η έγκριση και ενεργοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
  11. Ο σχεδιασμός της ΟΧΕ «ΕΒΡΟΣ- ΜΕΤΑ» η οποία αποτελεί υποσύνολο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Π.Ε. Έβρου».

Ο κ. Τοψίδης ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, τη Γενική Γραμματέα ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου, και τις Ειδικές Υπηρεσίες της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος