Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Η εξέλιξη της ευλογιάς των αιγοπροβάτων με αριθμούς

Η μέχρι σήμερα εξέλιξη της ζωονόσου της ευλογιάς αιγοπροβάτων δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις, καθώς εκδηλώνονται διάσπαρτα κρούσματα, ωστόσο καταγράφεται σχετική ύφεση την τελευταία περίοδο ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και υπενθυμίζει ότι:

  • Οι μετακινήσεις για βόσκηση απαγορεύονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.
  • Στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν προς βόσκηση, και συστήνεται στους κτηνοτρόφους να αποφεύγουν τους κοινούς βοσκότοπους.
  • Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς θερινούς βοσκότοπους.
  • Οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων προς σφαγή επιτρέπονται μόνο εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, με εξαίρεση την Π.Ε. Καβάλας στην οποία η μετακίνηση προς σφαγή επιτρέπεται από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία σε όμορη Π.Ε.

Μάλιστα, εμφατικά τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι οι παραπάνω απαγορεύσεις εποπτεύονται από την Αστυνομία και την Κτηνιατρική Υπηρεσία, και στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Παράλληλα, για μία ακόμη φορά διαβεβαιώνεται ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ξανά, ότι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας, κ.λπ.) είναι απολύτως ασφαλή εφόσον υφίστανται τη συνήθη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο, κ.λπ.), που πάντως βέβαια δεν αφορά προστασία από την ευλογιά.

Συνολικά, από το ξεκίνημα της επιζωοτίας τον Αύγουστο του 2024, σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχουν καταγραφεί 303 εστίες, με 81.267 ζώα να έχουν οδηγηθεί στη θανάτωση. Ήτοι:

Συστράτευση

Χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε την περιοχή μας από τη διασπορά του νοσήματος της ευλογιάς, και να αποτρέψουμε κάθε γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, υπογραμμίζει ακόμη με νόημα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και απευθυνόμενη προς τους πολίτες, αφενός τους καλεί να μη μένουν αμέτοχοι και να προβαίνουν σε καταγγελίες αν διαπιστώσουν ύποπτη ή/και παράνομη διακίνηση αιγοπροβάτων, αφετέρου να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας αν για οποιονδήποτε λόγο απαιτείται να μετακινηθούν σε περιοχές πλησίον κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. «Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα απευθύνονται ισχυρές συστάσεις στους κτηνοτρόφους. Προκειμένου να προφυλάξουν το κοπάδι τους και να προστατέψουν την περιουσία τους και το εισόδημά τους, καλούνται να τηρούν σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες:

  • Ο κίνδυνος μετάδοσης κατά την κουρά είναι αυξημένος και πρέπει: α) το προσωπικό που διενεργεί την κουρά να τηρεί τα μέτρα βιοασφάλειας (χρήση ιματισμού και ποδοναρίων μιας χρήσης, απολυμαντικού στην είσοδο της εγκατάστασης, υγιεινής των χεριών), και β) τα κοπτικά εργαλεία και ο εξοπλισμός να απολυμαίνονται συχνά κατά τη διάρκεια της χρήσης και οπωσδήποτε πριν και μετά το τέλος της χρήσης σε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
  • Καθημερινή παρακολούθηση των ζώων για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους.
  • Απαγόρευση εισόδου άσχετων ατόμων στις μονάδες.
  • Αποφυγή, επαφής κοπαδιών μεταξύ τους, αλλά και ανταλλαγής και αλληλοδανεισμού αρσενικών ζώων για ζευγάρωμα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού είναι άμεση.
  • Υποχρεωτική απολύμανση του βυτίου παραλαβής γάλακτος, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από την εκτροφή, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένος ο οδηγός του να φέρει μαζί του.
  • Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά κοντά σε περιοχές με κρούσματα.
  • Αποφυγή αλληλοδανεισμού μηχανημάτων, εργαλείων, ζωοτροφών ή οποιουδήποτε άλλου κτηνοτροφικού εξοπλισμού.
  • Απολύμανση σε τακτά χρονικά διαστήματα εργαλείων και εγκαταστάσεων, με εγκεκριμένο απολυμαντικό και φορητή συσκευή απολύμανσης.
  • Αν οι εγκαταστάσεις το επιτρέπουν, κατασκευή απολυμαντικής τάφρου στην είσοδό της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή.
  • Απαγόρευση εισόδου στη μονάδα οχημάτων εμπόρων ζώντων ζώων, στάθμευση αυτών μακριά από αυτήν, και μεταφορά των ζώων με όχημα της εκτροφής.
  • Περιορισμό μετακινήσεων, κυρίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου που εμφάνισαν το νόσημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος