Παρεμβάσεις στις έξι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης για την προστασία του αλιευτικού προϊόντος

Μια ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει το αλιευτικό προϊόν της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καθώς αγγίζει το 30% του αλιευτικού πλούτου της χώρας. Για την καλύτερη αξιοποίηση της δυναμικής αυτής και την στήριξη των 2.500 ανθρώπων που δραστηριοποιούνται πέριξ της αλιείας δρομολογούνται, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Καραγιώργη, παρεμβάσεις σε έξι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης.

Στόχος, όπως εξήγησε μιλώντας στο ertnews.gr, η στήριξη και η ενίσχυση της τεχνικής υποδομής για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στις προσπάθειες των ασχολουμένων. Ήδη έχει κατατεθεί σχετικός φάκελος στη διαχειριστική επιτροπή που προβλέπει έργα, όπως: εκβαθύνσεις, ιχθυοφραγμούς, ιχθυοσυλλέκτες, ύψους 5 εκ. ευρώ και κύριο στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας και μεγαλύτερου ποσοτικού και ποιοτικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον κο Καραγιώργη η περιοχή της Ροδόπης, βάσει μελετών που έχουν εκπονηθεί από επιστήμονες του ΑΠΘ θεωρείται το καλύτερο σημείο για εκτροφή όστρακο-καλλιέργειας στην Ελλάδα. Μάλιστα ένα βήμα προς την ενίσχυση της ενασχόλησης σε αυτό το πεδίο της ήταν η παραγωγή γόνου στα εργαστήρια ο οποίος και έχει αφεθεί ελεύθερος στις λιμνοθάλασσες της περιοχής.

Τέλος, υπήρξε αίτημα από την πλευρά της περιφέρειας για την αύξηση του ποσοστού της αλίευσης τόνου με παράλληλη αύξηση των αδειών αλιείας (από 4 σε 9 ήδη από πέρσι). Ενώ εκπονούνται μελέτες που θα στοχεύουν στην υπόδειξη τρόπων – μέτρων και περιορισμών με στόχο τη συντήρηση του αλιευτικού προϊόντος, για παράδειγμα των χταποδιών που υπεραλιεύονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος