Παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας ζητούν οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων σε Ροδόπη και Ξάνθη

“Σηκώνουν τα χέρια ψηλά” οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων σε Ροδόπη και Ξάνθη. Ή άνοδος της τιμής τους ηλεκτρικού ρεύματος τους «οδηγεί στα όρια τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο www.ertnews.gr . Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελαιοκομία στην περιοχή εκφράζονται φόβοι ότι η φετινή περίοδος θα «φρενάρει» την ανοδική πορεία της ενασχόλησης των παραγωγών με το είδος, που είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των φυτεμένων εκτάσεων με ρίζες ελιάς.

Όπως τονίζουν στο www.ertnews.gr έμπειροι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων το κόστος της ελαιοποίησης ανεβαίνει για τους παραγωγούς από τα 0,56 λεπτά το κιλό στα 0,80. Διαφορά, που καλείται να καταβάλει ο παραγωγός. «Έχει τριπλασιαστεί η τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με πέρσι» δηλώνουν στο www.ertnews.gr και προβλέπουν μείωση της προσέλευσης των ελαιοπαραγωγών, καθώς δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα προτιμήσουν να αφήσουν την παραγωγή τους στο χωράφι για να αποφύγουν το υψηλό κόστος της συλλογής και της ελαιο-ποίησης.

Εκτός από την ίδια την έκθλιψη οι ελαιοπαραγωγοί ακριβότερα θα πληρώσουν και την τυποποίηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τενεκές, που προμηθεύονται για την αποθήκευσή του, 40% ακριβότερος φέτος σε σχέση με πριν τρία (3) χρόνια. «Ανέβηκε η τιμή του μετάλλου, ανέβηκε και η δική του τιμή», εξηγούν και μιλούν για αποκαρδιωμένους ελαιοπαραγωγούς στο άκουσμα των νέων τιμών.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων της Ροδόπης και της Ξάνθης μια επιδότηση στο ρεύμα κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «όλα τα έξοδα πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια μικρή σεζόν που ξενικά τώρα και ολοκληρώνεται στα μέσα του Δεκεμβρίου». Δηλώνουν δε πως: «λειτουργούν εποχιακά πράγμα το οποίο τους αναγκάζει να επωμιστούν τεράστιο λειτουργικό κόστος σε μια μικρή περίοδο».

Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος