Π. Σαϊνατούδης: Στήριξη της κοινωνίας για τη δεύτερη τράπεζα σπόρων στο Πελίτι

Δύο χρόνια χωρίς τις πολύτιμες συναντήσεις των καλλιεργητών της Γης και τους… αγγέλους των τοπικών σπόρων στην Γη της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, στο Παρανέστι της Δράμας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ωστόσο ο ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ακάματος και αεικίνητος πάντα, επιδόθηκε και σε άλλες εργασίες που και αυτές αποτελούν τους στόχους του Πελίτι, για την διάσωση και διάδοση των τοπικών ποικιλιών. Κάποιες από αυτές τις εργασίες αφορούσαν στις καλλιέργειες και στις καλλιεργητικές φροντίδες και συμβουλές, σε εκείνους που θέλουν να έχουν το δικό τους κήπο με φρούτα και λαχανικά, χωρίς χημικά.
«Ειδικά τώρα που ζούμε μέρες διατροφικής κρίσης, η οποία θα ενταθεί έτι περαιτέρω με ανατιμήσεις στα προϊόντα διατροφής, είναι καλό να έχουμε μια στοιχειώδη αυτάρκεια, καλλιεργώντας ένα μικρό κήπο και φυτεύοντας κάποια δέντρα», υπογράμμισε ο κ. Σαϊνατούδης.
Παράλληλα, παραμένει ο στόχος της κατασκευής και ενός δεύτερου κτιρίου για την στέγαση των τοπικών σπόρων. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Σαϊνατούδης, αναφέρθηκε στην παγκόσμια καμπάνια, για το σκοπό αυτό του Πελίτι και κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Πελίτι και να συνδράμουν οικονομικά για την υλοποίηση και αυτού του μεγάλου στόχου.
«Οι χρηματοδοτήσεις μέσω crow funding είναι ευρέως διαδεδομένες και έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 1.400 ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 20.000 ευρώ, έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος για την ανταπόκριση του κόσμου με αυτόν τον τρόπο», τόνισε ο κ. Σαϊνατούδης.
Αξίζει δε να αναφερθεί πως ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι, τιμήθηκε με το Βραβείο της ΚΥΚΛΩΨ στον γεωκτηνοτροφικό τομέα το περασμένο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στη Δράμα.
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΚΥΚΛΩΨ με έδρα τη Δράμα, απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία ως τιμητική διάκριση σε ανθρώπους που έχουν αναδείξει με τη δράση και το έργο τους τη Δράμα.
Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης τιμήθηκε «για τη συνεχή και συνεπή του προσπάθεια για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα».

«Είναι μεγάλη τιμή ένα βραβείο, όταν αυτό είναι από τον τόπο που ζεις είναι ακόμη πιο μεγάλη η τιμή. Ευχαριστώ τους ανθρώπους της ΚΥΚΛΩΨ για το βραβείο. Ευχαριστώ και όλους τους ανθρώπους που με στήριξαν και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια”, ανέφερε και πρόσθεσε:
“Όπως είπα όταν ξεκίνησα στις 2 Μαΐου 1993 για να πάω στο Δασωτό είχα μαζί μου έναν υπνόσακο λίγα προσωπικά ρούχα και λίγα σκεύη που μου έδωσε μια φίλη. Κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι το νεαρό παιδί θα έμενε στο χωριό. Έζησα στο Δασωτό χωρίς, ρεύμα, χωρίς χρήματα και ταξίδεψα με τα πόδια και ώτο στοπ για να βρω τους ανθρώπους που κρατάνε το δικό τους σπόρο.
Ας κρατήσουμε το όνειρο μας ζωντανό, όσο αδύνατο και αν φαίνεται. Εμείς βάζουμε τον πήχυ που θα φτάσει το όνειρο. Σήμερα το Πελίτι κάνει μια παγκόσμια καμπάνια για να κατασκευάσει το δεύτερο κτήριο την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι, στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.
Η Τράπεζα σπόρων είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Μπορείτε και εσείς να στηρίξετε την κατασκευή της».
Τέλος με την αισιοδοξία που τον διακρίνει, ελπίζει πως φέτος θα μπορέσει να γίνει η γιορτή των Σπόρων, το Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά το 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος