
«Κάντε την υπερτροφή «βαρβάρα» σήμερα, παραμονή της Αγιαβαρβάρας. Ειδικά για όσους/ες έχετε παιδιά κι εγγόνια!» προτρέπει η κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Κοσμητόρισσα στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο ΔΠΘ και άριστη γνώστρια της λαογραφίας και της παράδοσης της Θράκης. Μιλώντας για την “Βαρβάρα”, ένα από τα πιο γευστικά έθιμα της περιοχής.

Όπως τονίζει « Σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι στην καρδιά του Χειμώνα εξελίσσονταν τελικά η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη, με τη Θρακιώτισσα γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά να πρωτοστατεί στο όλο σκηνικό.» Για να σημειώσει λέγοντας «Επί πλέον, ο λαός μας συνέδεσε την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας με τον ερχομό του χειμώνα και το κρύο που όλο και δυναμώνει: «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άη Σάββας σαβανώνει κι ο Άη Νικόλας παραχώνει» ή «Αγιά Βαρβάρα μίλησε και Σάββας απ εκρίθη, ο Άη Νικόλας έφτασε με χιόνια φορτωμένος».»
«Γι’ αυτό» καταλήγει « από τα παλιά χρόνια η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας ήταν το χρονικό σημείο που σταματούσαν οι γεωργικές ασχολίες, αλλά και οι φροντίδες που είχαν σχέση με την καθαριότητα των σπιτιών. Και τις μεγάλες νύχτες του Δεκέμβρη οι γιορτές των Αγίων της εκκλησίας μας έδιναν την ευκαιρία στους ανθρώπους να ανταλλάξουν επισκέψεις και να απολαύσουν τη ζεστασιά των καλοστρωμένων σπιτικών.»
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος