Ορεινή Ροδόπη: Καλλιέργεια τζίντζερ στην Κάτω Βυρσίνη

Στα ορεινά της Ροδόπης, 25 χιλιόμετρα μακριά από την Ανω Βυρσίνη, βρίσκεται το χωριό Κάτω Βυρσίνη. «Είμαστε στην ίδια ευθεία με την Οργάνη» δηλώνει ο κος Αχμέτ Τζελεμπή και με χαρά μικρού παιδιού δείχνει με καμάρι τον νέο καρπό του λαχανοκηπού του, πιπερόριζα ή τζίντζερ ! Τζίντζερ καλλιεργημένο σε 830 μέτρα υψόμετρο μετά από παρότρυνση της συζύγου του, της κα Φατμέ που ήθελε να «δοκιμάσει» και αυτή την παραγωγή.

Ορεινή Ροδόπη: Καλλιέργεια τζίντζερ στην Κάτω Βυρσίνη
Ο κος Αχμέτ Τζελεμπή

Χιονισμένο γύρω τριγύρω το τοπίο και ο Αχμέτ Τζελεμπή δεν κρύβει τη χαρά του. «Βλέπουμε το χιόνι και χαιρόμαστε. Περνάει χειμώνας χωρίς χιόνι; Εμείς έχουμε μεγαλώσει στο χιόνι, είναι χαρά μας να έχουμε χιόνι γιατί έχουμε νερό το χειμώνα. Το χιόνι λιώνει σιγά- σιγά και η γη μπορεί να το απορροφήσει και να το συγκρατήσει για να μας το χαρίσει απλόχερα το καλοκαίρι».

Ορεινή Ροδόπη: Καλλιέργεια τζίντζερ στην Κάτω ΒυρσίνηΕργατικά τα δυο τους χέρια δεν σταματούν λεπτό να δουλεύουν. Ο κος Αχμέτ και η κα Φατμέ αγαπούν τη δουλειά. Ντομάτες, κρεμμύδια, φασόλια, ρίγανη, μέλι και ό, τι άλλο χαρίζει το βουνό απλόχερα εκείνη το μαζεύουν υπομονετικά με ευγνωμοσύνη για τη ζωή στο χωριό. Αγρότες και κτηνοτρόφοι οι κάτοικοί της Κάτω Βυρσίνης. Βλέπουν τους κτηνοτρόφους συγχωριανούς τους  να αγωνίζονται , βγάζοντας τυρί και βούτυρο κάνοντας τη δική τους τίμια προσπάθεια.

Ορεινή Ροδόπη: Καλλιέργεια τζίντζερ στην Κάτω Βυρσίνη«Είμαστε δώδεκα χιλιόμετρα από τη Δροσιά. Όμως η απόσταση αυτή δεν έχει ασφαλτοστρωθεί, είμαστε το μοναδικό χωριό που δεν έχει ασφαλτοστρωμένο δρόμο» δηλώνει ο κος Αχμέτ Τζελεμπή με παράπονο περιμένοντας τους υπευθύνους να φροντίσουν για την υλοποίηση και αυτού του έργου.

Τι κι αν οι πιο πολλοί συγχωριανοί του κατέβηκαν στην πόλη, τι κι αν έμειναν όλο κι όλο 15 οικογένειες στον ορεινό οικισμό; Με τους περισσότερους κατοίκους ηλικιωμένους. Ο ορεσίβιος παραγωγός δεν αλλάζει όπως λέει τον τόπο του. «Έχουμε ωραία θέα, 830 μέτρα υψόμετρο. Εκεί μεγάλωσα, εκεί ζω και δεν έχω σκοπό να το εγκαταλείψω το χωριό μου. Ακόμη κι αν φύγουν όλοι και είμαι ο τελευταίος εκεί θα παραμείνω» δηλώνει κι επιστρέφει στη παραγωγή του. Να την βγάλει από το χώμα, να την ετοιμάσει και να την προωθήσει ο ίδιος στους καταναλωτές.
Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος