Ορεινή Ροδόπη: Λύση στα προβλήματά τους περιμένουν οι κάτοικοι

Τρία τα σημαντικότερα προβλήματα που θέτουν οι κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης ζητώντας παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση τους. Τα προβλήματα οικονομίας, η πληθυσμιακή συρρίκνωση και οι ελλείψεις υποδομών στον Πρωτογενή Τομέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο www.ertnews.gr , ενώ τα εισοδήματα τους είναι καθηλωμένα τα τελευταία είκοσι χρόνια οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν ανέβει. «Η τιμή του καπνού είναι πεσμένη, «καθηλωμένη» σχεδόν στα 4,5 ευρώ και εμείς αναγκασμένοι να ζούμε σήμερα με έσοδα προ εικοσαετίας και τα καλλιεργητικά έξοδα στα ύψη» τονίζουν.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση «χτυπά την «πόρτα»» των ορεινών οικισμών εδώ και πολύ καιρό. Ενδεικτικά τονίζουν ότι πριν είκοσι χρόνια η Οργάνη είχε 160 οικογένειες και σήμερα 130. Ή το σχολείο της Κύμης, μια «ανάσα» από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα 80 παιδιά και σήμερα, όπως λένε, «κινδυνεύει με κλείσιμο». «Οι νέοι φεύγουν στην Ευρώπη για να βγάλουν το ψωμί τους» παρατηρούν και κάνουν λόγο για «ατολμία» όσον αφορά στη δημιουργία σχέσεων και οικογενειών. Η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου, οι σπουδές, η αλλαγή νοοτροπίας, η έλλειψη εργασίας, τα πενιχρά οικονομικά οδηγούν πολλούς νέους και νέες στα 30 και 35 τους χρόνια να μην κάνουν το «βήμα» της δημιουργίας δικής τους οικογένειάς γεγονός που επιταχύνει ακόμη πιο πολύ το πληθυσμιακό «μαρασμό» της περιοχής.

Αν και στους ορεινούς οικισμούς υπάρχουν μικρές εκτάσεις γης (10 και 15 στρεμμάτων) προς καλλιέργεια και εκμετάλλευση η έλλειψη υποδομών οδηγεί στην εγκατάλειψή τους. Με την πλειοψηφία των νέων κατοίκων να οδηγείται στο εξωτερικό. Πάγιο και διαρκές αίτημα των ορεσίβιων η δημιουργία υποδομών, όπως οι ταμιευτήρες για την άρδευση των χωραφιών τους και το απρόσκοπτο πότισμα των ζωντανών τους. «Και πριν 35 χρόνια είχαμε τα ίδια αιτήματα και τώρα τα ίδια» τονίζουν ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας υπενθυμίζοντας πως με την παρουσία τους ως Έλληνες πολίτες φυλάττουν Θερμοπύλες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος