Οικολόγοι – Πράσινοι: Πολιτική Οικολογία και Βιώσιμη Ευημερία οι νέοι όροι στη ζωή μας

Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Την Κυριακή βρέθηκαν στην Κομοτηνή, όπου επισκέφθηκαν την ζυθοποιία Βεργίνα, ενώ αύριο, Τριτη, θα έχουν συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κομοτηναίων στις 10:00 το πρωί, με τον Περιφερειάρχη και την ηγεσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων-Πρασίνων, Δημήτρης Πολιτόπουλος, υπογράμμισε πως ξεκινούν τις περιοδείες και τις συναντήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Παραγωγικές Μονάδες και σημείωσε:
«Ο όρος που θα κυριαρχήσει το επόμενα χρόνια είναι Πολιτική Οικολογία, όπου το επίκεντρο της πολιτικής που θα ασκείται θα είναι το περιβάλλον και όλα τα θέματα σαν ομόκεντροι κύκλοι, θα πρέπει να περνάνε από αυτό, είτε η Υγεία, η Οικονομία, η Εργασία, ο Πολιτισμός, γενικά η ζωή μας όλη.
Πολιτική Οικολογία είναι οι συναινέσεις που θα πρέπει να υπάρξουν από την Δεξιά και την Αριστερά, γιατί πρόοδος χωρίς συναινέσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Αυτό που θέλουμε εμείς να πούμε στον κόσμο εν όψει και του νέου κλιματικού νόμου, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Οικονομία και στον Πρωτογενή Τομέα, είναι να αλλάξει το μοντέλο της κατανάλωσης. Να εφοδιάζεται με ότι χρειάζεται και να πάψουμε να βλέπουμε πεταμένες τροφές στα απορρίμματα. Στις παραγωγικές μονάδες, το μήνυμα που κομίζουμε είναι στροφή σε τρόπους που θα βοηθούν στη μείωση της έκλυσης ρύπων.
Ένας άλλος όρος που θα τον δούμε να εμφανίζεται είναι η βιώσιμη ευημερία. Δεν μπορούμε άλλο να εξαντλούμε τους πόρους της Γης, γιατί δυστυχώς η ανάπτυξη που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια, έχει οδηγήσει σε υπερεκμετάλλευση των πόρων της Γης, μην αφήνοντας περιθώρια για τις άλλες γενιές.
Αυτό που επίσης προτείνουμε είναι η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, όχι όμως πρώτα των ιδιωτών, αλλά πρώτα των δημοσίων κτιρίων, σχολείων, νοσοκομείων κ.α.
Προτείνουμε να δοθεί ώθηση στην ηλεκτροκίνηση και πάλι εδώ θα πρωταγωνιστήσει ο σιδηρόδρομος, ένα φθηνό, μη ρυπογόνο και ασφαλές μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Ειδικά σε πόλεις που υπάρχουν λιμάνια, όπως η Αλεξανδρούπολη. Μην ξεχνάμε πως ο στόχος είναι να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη.
Σε ότι αφορά στη διαχείριση αποβλήτων εμείς οι Οικολόγοι – Πράσινοι, προτείνουμε 4 ρεύματα-εκεί που θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα- για την πραγματική ανακύκλωση και όχι την απλή συλλογή που γίνεται στην Ελλάδα.
Στις μονάδες διαλογής θα μπορεί το δευτερογενές υλικό να μετατρέπεται σε πρωτογενές ή και σε τελικό προϊόν, με στόχο την επανάχρηση και όχι να πληρώνουμε και να το θάβουμε απλά, μολύνοντας το περιβάλλον”.
“Εδώ είμαστε αντίθετοι με την κυβέρνηση που προωθεί την καύση των απορριμμάτων, κάτι που δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ και πολύ επικίνδυνο για το περιβάλλον», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πολιτόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος