Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή σήμερα στις 7.30 μμ. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στην Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 19.30.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης σημείωσε ότι ,το βιβλίο που θα παρουσιαστεί ,ο συγγραφέας Μιχρί Μπελί το έγραψε σε νεαρή ηλικία την εποχή που ήταν φοιτητής ακόμα στην Αμερική και καταγράφει της οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η καταγράφει αυτή από μόνη της δείχνει την διορατική προσωπικότητα ενός νέου ανθρώπου, που αργότερα θα καταγράφει στην ιστορία ως μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα της μαχόμενης αριστεράς λόγω της στράτευσής του στα ιδανικά της ελευθερίας και του αγώνα κατά της καταπίεσης και της ένταξής του στον Δημοκρατικό Στρατό στην Ελλάδα και στα βουνά της Θράκης ως ο Θρυλικός Κεμάλ Καπεταν όπως είναι γνωστός στην περιοχή της Θράκης.
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης: Οι αντιδράσεις για το Μακεδονικό ήταν αναμενόμενες η συμφωνία είναι θετική, ιδιαίτερα αναλυτική και προάγει τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης επισημάνει ότι στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι δεν πρέπει να ανεχθούμε τον όρο Μακεδονία ούτε σε σύνθετη μορφή. Ότι η «Μακεδονία είναι μόνο ελληνική» και τα σχετικά. Αυτό είναι, δυστυχώς, το δεδομένο, πάνω στο οποίο πρέπει να κάνουμε μια αντίστροφη πορεία για να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ότι η συμφωνία και ο όρος «μακεδονικός» με αναφορά σε ένα έθνος και γλώσσα που είναι διακριτά από κάθε τι ελληνικό δεν απειλεί την ταυτότητά τους, την ελληνική εδαφική κυριαρχία κτλ. Όλη αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ξεφουσκώσει και να επανέλθει με πιο ήρεμους τόνους, πράγμα δύσκολο βέβαια, καθώς η ακραία ρητορική του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας εύκολα φουσκώνουν, αλλά δύσκολα ξεφουσκώνουν. Τώρα θα έπρεπε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να πέσουν οι τόνοι, τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι, η εκκλησία. Το ζήτημα είναι ότι εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί πελατειακές και οικονομικές σχέσεις, με δημοσιογράφους, πολιτικούς κτλ γύρω από τη ρητορική κατά του ονόματος.

Πολλοί τώρα στην Ελλάδα, κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό επειδή αποδέχθηκε αυτούς τους όρους. Η απάντηση είναι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεν μπορούσε να περιγραφεί η γλώσσα της γείτονας χώρας με διαφορετικό τρόπο. Άρα όσοι αντιδρούν σήμερα, παραμένουν σε ένα προσχηματικό επιχείρημα, κενό περιεχομένου γιατί δεν θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να υπάρξει λύση».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος