Οι νέοι αγρότες συνεχίζουν την προσπάθεια στη γη τους και περιμένουν στήριξη από τους υπευθύνους

Αναζητούν τρόπους, καλλιέργειες και «συμμαχίες» οι παραγωγοί σε Ροδόπη και Ξάνθη για να καλύψουν την άνοδο του κόστους παραγωγής. Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σίγουρα πολλά θα είναι διαφορετικά στις κινήσεις, στην εργασία τους.Από την επιλογή που θα κάνουν για τις καλλιέργειες που θα σπείρουν, μέχρι τον τρόπο που θα τις φροντίσουν.

Ο Στέργιος από την Ξάνθη, αγρότης μόλις στα 36 του χρόνια καταθέτει την αγωνία του φοβούμενος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα αφήσει ανέπαφο ούτε το δικό του χώρο. Ήδη καλούνται να προμηθευτούν τα αγροτικά εφόδια σε υψηλότερες τιμές: φάρμακα και λιπάσματα. Καλλιεργεί σαράντα στρέμματα με κηπευτικά. Με δύο ευρώ το πετρέλαιο, όπως λέει, και με την παραγωγή να συντηρείται αναγκαστικά στα ψυγεία, άρα το κόστος να ανεβαίνει κι άλλο, λόγω υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, βρίσκεται σε προβληματισμό. «Φοβάμαι πώς θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε τη δουλειά» λέει και καλεί τους υπευθύνους να ενισχύσουν την προσπάθειά τους: «ρεύμα,πετρέλαιο, λιπάσματα» σημειώνει και στέκεται στην τελευταία προμήθεια «από 19 ευρώ το παίρνουμε 40 και 42 ευρώ, πώς θα παράξουμε;» αναρωτιέται. Και στο ερώτημα μας “ποιες εξηγήσεις παίρνουν από τους προμηθευτές τους για την άνοδο των τιμών;” Απαντά «μια μιλούν για τον πόλεμο, μια για την ενεργειακή κρίση, τι συμβαίνει πραγματικά δεν το ξέρει κανείς από εμάς».

Προβλέπει την εγκατάλειψη της υπαίθρου και από τους λίγους που εξακολουθούν να ασχολούνται. «Νέος τώρα δεν ξεκινάει εύκολα καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 50.000 ευρώ για να κάνει την αρχή, να αγοράσει εργαλεία, να ενοικιάσει τη γη, να προμηθευτεί τα αγροτικά εφόδια» λέει και σημειώνει ότι η ανάγκη στήριξης είναι επιτακτική «παλεύουμε μόνοι μας».

Ο ίδιος για τα 40 στρέμματα κηπευτικών εισπράττει μόλις 327 ευρώ ως επιδότηση.“«Τα κηπευτικά είναι δυναμική καλλιέργεια» λένε και δεν την επιδοτούν. Κι όμως εμείς έχουμε τα περισσότερα έξοδα για να καλλιεργήσουμε»” σημειώνει με παράπονο.

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιλέγει να στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φιλοσοφημένο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, «είμαστε ένας κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει, αν σπάσει θα υπάρξουν και αλλού συνέπειες». Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει σε έναν χώρο που τον αγαπά και τον υπηρετεί με τιμιότητα.
«Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου» αναφέρει και προσθέτει πως κανείς και τίποτα δεν θα τον σταματήσει να κάνει τη δουλειά που αγαπάει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος