Οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης ζητούν ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών λόγω διπλασιασμού του κόστους

Μπήκε χειμώνας βαρύς για τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης που γίνεται ακόμη βαρύτερος λόγω του αυξημένου κόστους των εξόδων σίτισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

Έτσι, καταγράφτηκε ως μικρή, αλλά παρηγορητική «ανάσα» η ανακοίνωση από την πολιτεία της ενίσχυσης τους για την αγορά ζωοτροφών.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν σήμερα 7-12-2022 στο www.ertnews.gr σε σχέση με το 2020 η άνοδος των τιμών είναι σχεδόν διπλάσια σε όλα τα είδη ζωοτροφών που προμηθεύονται για τα ζωντανά τους. «Αν αγόρασες στα αλώνια, βγαίνεις κερδισμένος αγοράζοντας πιο φθηνά, αν αφήσεις αναγκαστικά για αργότερα λόγω έλλειψης χρημάτων, τότε προμηθεύεσαι την τροφή για τα ζωντανά σου σε διπλάσια τιμή» δηλώνουν κτηνοτρόφοι της περιοχής και μιλούν για υπερεπάρκεια λόγω και της ντόπιας παραγωγής, αλλά και των εισαγωγών.

Σχολιάζουν θετικά την κατά είδος και κατά κλίμακα ενίσχυση των ζώων. «Είναι περισσότερο και λιγότερο δίκαιο σύστημα» λένε κι εξηγούν ότι το ίδιο ενισχύεται κάποιος που έχει τριακόσια (300) ζωντανά με κάποιον που έχει 450 και αυτό είναι αρνητικό. Είναι πιο δίκαιο, όμως, από το παλαιότερο σύστημα ενίσχυσης καθώς τότε προβλεπόταν ένα 2% επί του τζίρου «σχεδόν τίποτα», όπως χαρακτηριστικά λένε κι εξηγούν «ένας κτηνοτρόφος με εκατό (100) πρόβατα και 10.000 ευρώ τζίρο εισέπραττε ενίσχυση διακόσια (200) ευρώ, τώρα με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο και τον ίδιο τζίρο θα πάρει οκτακόσια (800) ευρώ.»
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος